SRAMOTNE POVIŠICE

Zaustavite Reuters, novinari kreću u štrajk!

07.02.2012 u 15:03

Bionic
Reading

Novinari britanske novinske agencije Reuters u Velikoj Britaniji pripremaju u četvrtak i petak dvodnevni štrajk, po prvi puta u više od 25 godina, nakon što im je njihova matična kompanija Thomson Reuters odbila povisiti plaće

Članovi Reutersove podružnice Nacionalnog sindikata novinara (NUJ), nezadovoljni što im je poslodavac ponudio povišice od samo 1,75 posto, što je ispod razine inflacije, ogromnom su većinom izglasovali štrajk.

'Trudili smo se postići dogovor s upravom, ali tvrtka je odbila našu ponudu, te su novinari Thomson Reutersa velikom većinom donijeli odluku da krenu u štrajk po prvi puta u više od 25 godina', kazao je predstavnik NUJ-a Mike Roddy.

Glavni urednik Reuters Newsa Stephen Adler kazao je da je tvrtka obaviještena da će oko 150 novinara krenuti u štrajk. U priopćenju objavljenom u sjedištu tvrtke u New Yorku, Adler je dodao: 'Poštujemo pravo naših kolega da poduzmu takvu akciju tijekom pregovaračkog procesa i veselimo se da će se sljedećeg radnog dana vratiti na posao'.

Adler je kazao da je novinska agencija, koja emitira vijesti s regionalnih deskova iz Londona, New Yorka, Washingtona i Singapura, osigurala rezervni plan kako bi tijekom štrajka korisnici agencije i dalje dobivali vijesti.

Ovaj štrajk neće utjecati na rad 2800 novinara Reutersa koji rade izvan Velike Britanije.