ČELNIK NATO-A RASMUSSEN:

'Zaustavili smo Gadafija. Njegovo vrijeme istječe'

08.05.2011 u 20:38

Bionic
Reading

Čelnik NATO-a u nedjelju je rekao kako vjeruje da je 'vrijeme isteklo' za libijskog čelnika Moamera Gadafija ali je istaknuo da je za taj sukob potrebno političko, a ne vojno, rješenje

'Zaustavili smo Gadafija. Njegovo vrijeme istječe. On je sve izoliraniji', rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen za CNN-ov program 'State of the Union'. Rasmussen je rekao da je s obzirom na prodemokratski 'vjetar promjena u sjevernoj Africi i na bliskom istoku', smrt čelnika al Kaide Osame bin Ladena i pritisak pod kojime su talibani u Afganistanum 'vrlo optimističan' da je 'Gadafijevo vrijeme gotovo'.

Na pitanje može li NATO-ova misija zaštite civila u Libiji biti izvršena ako Gadafi ostane Fogh Rasmussen je rekao da je 'teško zamisliti da će napadi, skandalozni i sustavni napadi na libijski narod, stati dok je Gadafi na vlasti'.

Govoreći o prekidanju pat pozicije između pobunjenika i progadafijevskih snaga Rasmussen je rekao kako 'nema vojnog rješenja'. 'Trebat ćemo političko rješenje', rekao je.