izvanredni izbori

Zatvorena birališta u Ličko-senjskoj županiji, pala stranica DIP-a

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 10.03.2019 20:08
  • Objavljeno 10.03.2019 u 19:16
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Ličko-senjskoj županiji, gradovima Ogulinu i Iloku te općini Davor u nedjelju u 19 sati zatvorena su biračka mjesta na kojima su tamošnji birači prijevremeno birali županijsku skupštinu te gradska i općinska vijeća raspuštena jer nisu donijela proračune za ovu godinu. U 20 sati kada su trebali biti objavljeni prvi neslužbeni rezultati, bilo je gotovo pa nemoguće ući na stranice DIP-a

S posebnom pozornošću čeka se ishod izbora u Lici, odnosno odgovor hoće li HDZ uspjeti zadržati kontrolu nad skupštinom koja je krajem 2018. srušila proračun županu Darku Milinoviću, bivšem HDZ-ovcu koji je na izbore izašao s nezavisnom listom. Po podacima od 17 sati, zanimanje Ličana za izbore osjetno je slabije nego na redovnim izborima prije dvije godine. Tada ih je do 16.30 sati glasovalo 48,1 posto u nedjelju samo 40, 4 posto.

S druge strane, birači u Ogulinu, Iloku i posebno Davoru, koji su birali gradska i općinsko vijeće izašli su na birališta u većem postotku nego u svibnju 2017.

Ličani su u županijsku skupštinu birali 31 vijećnika, Ogulinci i Iločani 17, odnosno 15 gradskih vijećnika, u Davoru se birao 13 općinski vijećnik.

POVREDA IZBORNE ŠUTNJE

Županijsko izborno povjerenstvo je do 19 sati zaprimilo tri prijave za povredu izborne šutnje iz čl. 35.st.3. Zakona o lokalnim izborima, s tim da je prijavu ovom Povjerenstvu podnijela politička stranka HSP protiv kandidacijske liste grupe birača Darka Milinovića, zatim građanin I.M. protiv sadržaja članka na internetskom portalu i kandidacijska lista grupe birača, nositelja liste Darka Milinovića, protiv objave na društvenoj mreži kandidatkinje na listi HSP-a. Ukoliko ŽIP LSŽ utvrdi postojanje povrede izborne šutnje, o istom će podnijeti posebnu obavijest nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu, s tim da su Zakonom o lokalnim izborima za takve vrste prekršaja propisane novčane kazne, objavio je DIP.

Navode da nije bilo incidenata na biralištima, odnosno nije bilo evidentirano niti jedno remećenje javnog reda i mira, te još nije zaprimljen niti jedan prigovor u postupku zaštite izbornog prava od strane izbornih sudionika na izborni postupak.

Prvi, nepotpuni rezultati izbora bit će od 20 sati dostupni na mrežnoj stranici Državnoga izbornog povjerenstva (DIP), a ažurirat će se svakih pola sata.

  • +14
  • +11

Prijevremeni lokalni izbori u Lici

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Nedjeljni izbori četvrti su prijevremeni od lokalnih izbora. Prije Like, Ogulina, Iloka i Davora svoja su vijeća prijevremeno birali grad Orahovica i općine Muć i Milna.

Kako je bilo nakon redovnih izbora?

Na redovnim lokalnim izborima, održanim u svibnju 2017., u Skupštini Ličko-senjske županije, koja ima 31 vijećnika, 18 mandata pripalo je listi HDZ-a koju je 'nosio' Darko Milinović, sedam NL Karla Starčevića, tri SDP-u, dva SDSS-u i jedan mandat HSLS-u. Na izbore je izašlo gotovo 60 posto birača.

U ogulinsko Gradsko vijeće, koje ima 17 vijećnika, osam mandata osvojila je HDZ-ova koalicija, pet SDP, tri NL Željka Stipetića te jedan mandat Demokratski savez Srba. Konačan odaziv je bio 52, 5 posto.

U svoje Gradsko vijeće od 15 vijećnika, Iločani su izabrali po pet vijećnika sa liste HDZ/HSLS-a te NL Marine Budimir, tri HSS-ovca, te po jednog pravaša (HSP-AS) i SDP-ovca. Izborima se odazvala polovica birača (49, 4 posto).

U Općinskom vijeću Davora od 13 vijećnika, većinu, odnosno sedam mandata osvojio je HDZ, šest koalicija HSS/SDP. Odaziv je bio 45, 1 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!