PRIJEVREMENI IZBORI

Lika bira, nikad veći interes za županijsku skupštinu

10.03.2019 u 08:25

Bionic
Reading

Više od 43 tisuće birača imat će pravo glasa na prijevremenim izborima u Ličko-senjskoj županiji koji se održavaju nakon što županijska skupština lani nije izglasala proračun za 2019. Na izborima vlada nikad veća gužva što se tiče kandidata, a prvi rezultati očekuju se oko 20 sati

Birači će u nedjelju izaći na izbore na 119 biračkih mjesta koja se protežu diljem Like, ali i u podvelebitskim mjestima, koja uključuju i dio otoka Paga.

Na izborima za županijsku skupštinu borit će se devet lista - sedam stranačkih te dvije nezavisne, a gotovo 300 kandidata na tim listama nada se osvojiti jedno od 31 vijećnićkog mjesta.

Na izbore izlaze koalicijska lista predvođena HDZ-om na kojoj je nositelj saborski zastupnik Marijan Kustić, SDP-ova lista s nositeljem Tomislavom Zrinskim, Lista Bandićeve stranke s nositeljicom Danijelom Bogić, lista Živog zida koju predvodi Rade Jug, HSP-ova lista čiji je nositelj gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, SDSS-ova lista koju vodi Milan Uzelac, te lista HSLS-HNS gdje je nositelj Ante Franić. Uz to na izbore izlazi i aktualni župan Darko Milinović sa svojom nezavisnom listom, te nezavisna lista 'Bura promjena' koju predvodi gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

Iako je na izbore namjeravala izaći i Dalija Orešković sa svojom strankom START, njena je lista progašena nevaljanom jer nije na vrijeme registrirala stranku.

Podsjetimo, stanovnici Ličko-senjske županije na izbore izlaze jer županijska skupština krajem godine nije u roku donijela proračun i odluku o privremenom financiranju. Ukoliko to ne učine ni nakon ovih izbora, morat će se ponovno na izbore, no u tom slučaju birat će se i novi župan.

  • +14
Prijevremeni lokalni izbori u Lici Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Izbori u Ličko-senjskoj županiji zapravo su posljedica svađe unutar HDZ-a, odnosno izbacivanja Darka Milinovića iz stranke u rujnu 2018. dok su neki pad proračuna u županijskoj skupštini vidjeli kao pobjedu Plenkovićeve struje u HDZ-u, ipak će ovi izbori biti pravi pokazatelj Milinovićeve snage u županiji.

Izbori i u Ogulinu, Iloku i Davoru

Zbog nedonošenja proračuna na izbore birači izlaze i u Ogulinu, Iloku te općini Davor. Ogulinci i Iločani biraju 17, odnosno 15 gradskih vijećnika, u Davoru se bira 13 općinskih vijećnika.

Na birališta izlazi i nešto više od 11.000 Ogulinaca, oko 5500 Iločana u čijem će se gradu provesti pilot projekt eIzvodi za unaprjeđenje izbornog postupka te oko 2400 birača u općini Davor, svi oni glasovati mogu od 7 do 19 sati.

Prvi, privremeni nepotpuni rezultati izbora bit će od 20 sati, dakle sat nakon zatvaranja birališta, dostupni na web stranici Državnoga izbornog povjerenstva (DIP), a ažurirat će se svakih pola sata.

DIP će u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu birača do 11,30 odnosno do 16,30 sati.