kolika je šteta

Zatraženo novo vještačenje na suđenju šibenskoj piromanki za podmetanje najvećeg lanjskog požara

03.07.2020 u 14:43

Bionic
Reading

Na suđenju Mariji Junaković za podmetanja najvećeg lanjskog požara u Dubravi kod Šibenika provest će se novo vještačenje kojim će se utvrditi kolika je šteta na opožarenom području u vlasništvu Hrvatskih šuma i dva privatna maslinika

Obrana optužene, odvjetnici Ankica Giljanović i Zoran Mataić, dovode u pitanje iznos od 14,7 milijuna kuna na koliko su Hrvatske šume procijenile štetu nastalu na opožarenom području u njihovom vlasništvu.

No, sudsko vijeće šibenskog Općinskog suda odlučilo je da taj iznos neće prihvatiti bez podrobnijih informacija. Osim što će se novim vještačenjem utvrditi točan iznos štete na zemljištu u vlasništvu Hrvatskih šuma, utvrdit će se i šteta nastala na dva maslinika u privatnom vlasništvu.

Procjena na temelju šumskog odštetnog cjenika

Odluku je vijeće donijelo nakon svjedočenja upraviteljice Šumarije Šibenik Darije Kekelić koja je kazala da su djelatnici Šumarije na terenu nakon gašenja, utvrdili da je ukupna opožarena površina 782 hektara, od čega je 410 hektara u vlasništvu Hrvatskih šuma te su na temelju šumskog odštetnog cjenika izvršili obračun naknade štete.

"Dobili smo cifru od 14,7 milijuna kuna, a trenutno smo u fazi sanacije opožarene površine", kazala je Kekekić pred sudskim vijećem. Na pitanje odvjetnika pojasnila je da se procjena odnosi samo na površinu u vlasništvu Hrvatskih šuma.

Na pitanje odvjetnika Mataića kako točno Hrvatske šume računaju štetu drvne mase i da li je u izračun uključen PDV, upraviteljica Šumarije Šibenik kazala je da PDV ne ulazi u taj iznos. "Postoji cjenik glavnih šumskih proizvoda na temelju koje smo obračunali štetu. U ovom slučaju koristili smo kategoriju ogrjevnog drva", kazala je Kekelić.

Osim prijedloga za novo vještačenje kako bi se utvrdila točna šteta, obrana je zatražila i vještačenje uzroka požara te ponovno psihijatrijsko vještačenje budući da je Općinski sud u Šibeniku 29. ožujka 2018. presudio da je Junaković u neubrojivom stanju potpalila sedam požara, dok je suđenju za podmetanje požara u Dubravi zaključeno da joj je 'samo' smanjene ubrojivosti.

O drugim prijedlozima sud će odlučiti naknadno

Odvjetnici su zatražili su i prometno-tehničko vještačenje kojim bi se utvrdilo gdje je točno optužena bila u trenutku kada je Centru 112 dojavljen požar, a budući da su snimke pokazale da je na naplatne kućice Hrvatskih cesta, na kojima je Junaković radila, na dan požara došla u 13.38 sati, a za požar je Centru 112 dojavljeno 59 sekundi ranije.

Zatražili su i da se utvrdi koliko je točno kutija kocaka za potpalu prodano u Kuflandu na dan kada ih je u toj trgovini navodno kupila Marija Junaković i kome su one prodane.

Sudsko vijeće danas je samo odlučivalo o prijedlogu o ponovnom vještačenju štete na opožarenom području, dok će ostale prijedloge naknadno obraditi i o njima odlučiti.

Junaković je 30. siječnja ove godine puštena iz istražnog zatvora gdje je prethodno provela šest mjeseci. Sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Dijanom Jakoliš odredilo joj je mjere opreza uz obavezu javljanja jednom tjedno u policijsku postaju.