PRIJEDLOG KLUBA HSLS/HSU

Zatražena niža RTV pristojba za umirovljenike

02.04.2009 u 12:25

Bionic
Reading

Klub zastupnika HSLS/HSU-a u saborsku je proceduru danas uputio prijedlog po kojem bi umirovljenička domaćinstva RTV pristojbu plaćala u iznosu od 1,5 posto prosječne mirovine, a ne prosječne neto plaće

ZAGREB - Sadašnji način naplate RTV pristojbe smatraju nepravednim, jer prosječna neto mirovina iznosi svega 41,08 prosječne plaće.

Podsjećaju i da je mjesečna pristojba od 1. ožujka sa 73 poskupjela na 78 kuna, te da će HRT, umjesto dosadašnjih 87,6, na ime pristojbe ubuduće ubirati 93,6 milijuna kuna mjesečno.

Silvano Hrelja (HSU) upozorio je da je prosječna mirovina u čak 14 županija niža od državnog prosjeka, a da u pet županija umirovljenici u prosjeku primaju manje od 1800 kuna mirovine.

Antun Korušec (HSLS) ističe, pak, da je riječ o realnom, objektivnom, potrebnom i socijalno osjetljivom prijedlogu, koji bi umirovljenicima trebao pomoći da prevladaju krizu.

"Svaka ozbiljna analiza pokazala bi da su umirovljenici kategorija koja najrevnije plaća svoje obveze, pa i RTV pristojbu i na tome bi im trebali biti zahvalni svi, pogotovu HRT", rekao je Korušec.

Iako o predloženom još nisu kontaktirali koalicijske partnere, u Klubu HSU/HSLS-a očekuju da će Vlada podržati njihov prijedlog, te da ni HRT neće stvarati probleme.

Kao drastične primjere u Klubu navode općine Cista Provo, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i Zrinski Topolovac, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u kojima je prosječna mirovina u prosincu iznosila 978 kuna.

Izračunali su da bi novi način obračuna pretplate umirovljeničkim domaćinstvima mjesečno uštedio 46 kuna, a procjenjuju da je takvih domaćinstava oko 200 tisuća.

Predložene izmjene Zakona o HRT-u na snagu bi stupile 1. rujna, a novu pristojbu umirovljenici bi plaćali po obrascima čiji bi izgled utvrdilo Ravnateljstvo HRT-a.

Iako statistika ne poznaje kategoriju umirovljeničkog domaćinstva, zastupnici smatraju da HRT-u to ne bi trebalo predstavljati problem, budući da njihovi inkasatori dobro poznaju teren.