ugostiteljstvo na tapetu

Zastupnici u strahu da iznajmljivači gostima više neće moći ni ribu ispeći

04.07.2018 u 14:09

Bionic
Reading

Dio saborske oporbe žestoko je u srijedu kritizirao izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti prozivajući Vladu da onemogućava ljude da rade i od toga žive, aktualizirali su i pitanje zapostavljenog kontinentalnog turizma, a bilo je i ocjena kako se po predloženim izmjenama gostu ni riba na gradelama više neće moći ispeći

'Onemogućavate ljudima da rade, zakon vam je jadan, bijedan i kratkovidan te pokazuje nebrigu za ljude koji se bave turizmom. Pokazujete lažnu brigu za ugostitelje, jer da vam je stalo do njihove konkurentnosti, ne biste im digli PDV', poručio je Ivan Pernar (Živi zid).

'Sve radimo u cilju jačanja ukupne konkurentnosti i jačanja hrvatskog turizma', isticao je u raspravi državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.

Izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koji je pred zastupnicima u prvom čitanju, trebala bi se povećati kvaliteta, usluga i standard objekata u domaćinstvu, omogućiti ravnopravan položaj iznajmljivača i ugostitelja te osigurati veća zaštita potrošača i veći prihodi od iznajmljivača.

Zakon predviđa i mogućnost nove kategorizacije objekata koji se iznajmljuju, no oni koji neće provesti usklađivanje standarda objekata u domaćinstvu moći će svejedno, pojašnjavao je Glavina, pružati uslugu bez kategorizacije zvjezdicama.

Kao doprinos razvoju zdravstvenog turizma, novost je davanje mogućnosti obavljanja ugostiteljske djelatnosti specijalnim bolnicama.

'Zdravstveni turizam nam je bio u sivoj zoni, a sada ćemo ga imati kompletno reguliranog zakonom', kazao je Glavina.

Novina je i uređenje objekata za robinzonski smještaj u obiteljskom domaćinstvu i obiteljskom poljoprivrednom domaćinstvu, kao i to da uz uslugu smještaja privatni iznajmljivači mogu pružati uslugu pansiona ili polupansiona ako se doregistriraju kao trgovačko društvo ili obrt.

Reguliran je i smještaj sezonskih ili terenskih radnika, što se ne smatra ugostiteljskom djelatnošću.

U zakonu je i obveza privatnih iznajmljivača da tamo gdje se oglašavaju moraju imati naveden svoj porezni broj kako bi se njihovi prometi mogli kontrolirati.

Državni tajnik Glavina najavio je i ublažavanje postupaka turističkih inspektora pri inspekcijskom nadzoru.

Mostov Miro Bulj nije zadovoljan predloženim te smatra kako će kod iznajmljivača u zaleđu predloženo samo dodatno povećati papirologiju.

  • +20
Splitski ugostitelji Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

'Zakon bi trebao poticati domaće proizvode, no kod iznajmljivanja pansiona i polupansiona dovest ćete do toga da čovjek neće moći gostu ispeći gradele u zaleđu, već ćete samo dodatno povećati papirologiju', rekao je Bulj.

'Privatni iznajmljivači koji su goste častili vinom dobrodošlice to će moći i dalje, ali govorimo o onima koji se bave biznisom i ugovaraju paket usluge i logično je da budu u okviru zakona', pojašnjavao je Glavina.

SDP-ov Saša Đujić založio se za kvalitetu usluge u turizmu jer će nam, kazao je, u suprotnom gost otići u Konzum koji radi do ponoći i kupovati pečenu kokoš.

'Ako netko ima recimo dva, tri apartmana i kuha ručak za sebe, zašto ne bi mogao povremeno i za gosta? Netko tko na selu ili u Zagori ima apartman - kakva je to ludost da mu ne mogu dati ručak ili večeru?', rekao je Pernar, uvjeren kako država namjerno otežava život malim iznajmljivačima.

Smanjiti PDV u turizmu

'Da je vama stalo do ugostitelja, ne bi im PDV s 13 digli na 25 posto. Država samo hini da im je stalo do ugostitelja', poručio je Pernar Vladi i resornom ministarstvu.

SDP-ov Gordan Maras pitao je državnog tajnika Glavinu kada će se smanjiti PDV u turizmu, no njegov je upit ostao bez odgovora.

'Naši djelatnici u turizmu najviše osjećaju povećanje PDV-a na 25 posto i očekujemo vraćanje PDV-a na razinu prije dizanja. Vlada Andreja Plenkovića u turizmu je uzela godišnje milijardu eura, a sada velikodušno smanjuje generalnu stopu PDV-a za jedan posto', zamjerao je Maras.

'Kontinentalni turizam je zanemaren u Hrvatskoj. Zakon o seoskom turizmu postoji 25 godina, ali ne pomaže kontinentalnom turizmu. A kada bi se to riješilo, možda bi se zaustavilo iseljavanje iz tih dijelova Hrvatske', ustvrdio je Mladen Mađer (HSS).

Glasova Anka Mrak Taritaš pozdravila je nakanu zakona da inspekcija ne kažnjava, već da ima i edukativni karakter. No sukladno najavama o objedinjavanju inspekcijskih službi, zanimalo ju je hoće li inspekcija Ministarstva turizma ostati u okviru Ministarstva ili neke zajedničke velike inspekcije države.

'Turistička inspekcija, ako i ode u novi državni inspektorat, imat će sve ovlasti kao i do sada, pa i veće', rekao je Glavina.

HDZ-ov Ivan Šuker rekao je kako je žalosno slušati godinama da legalne inspekcije RH ne mogu ući u neki objekt i provjeriti tko u njemu boravi.

'Mislim da je to smiješno, prije svega mislim na objekte u vlasništvu stranaca', ustvrdio je Šuker.

Nezavisni Tomislav Saucha, koji je prvi put za govornicom govorio u ime Kluba HNS-a, hvalio je zakon, poručujući kako je on u skladu sa Strategijom razvoja turizma, a posebno je hvalio ponovnu kategorizaciju apartmana.

'Neki od apartmana, njih 20.000, bilo je kategorizirano još po pravilniku iz 2007.', rekao je Saucha, pozdravljajući namjeru predlagača da ta kategorizacija ne bude uvjet i obveza jer, kako je rekao, nekim iznajmljivačima to možda nije poslovno isplativo.