završava zimski odmor

Zastupnici se vraćaju u klupe; u utorak počinje proljetno zasjedanje

16.01.2023 u 13:15

Bionic
Reading

Nakon jednomjesečnog odmora, saborski zastupnici u utorak se vraćaju u klupe, proljetno zasjedanje otvorit će uobičajenim aktualnim prijepodnevom tijekom kojega će o aktualnim temama propitivati premijera i ministre

Pitanja će članovima Vlade postaviti 39 zastupnika, ždrijeb je odlučio da će prva to učiniti SDSS-ova Dragana Jeckov, posljednji SDP-ov Arsen Bauk.

Zastupnici će 'u komadu' zasjedati 11 tjedana, do 31. ožujka, potom će imati tjedan stanke za Veliki tjedan, a novu će sjednicu započeti nakon Uskrsa.

Do konca ožujka čeka ih opsežan posao, ukupno 199 točka, od kojih je glavnina 'naslijeđena' s prošlih sjednica.

Povjerenje Bačiću i Erliću

Opsežan ih posao čeka i u utorak, nakon aktualnog prijepodneva, koje će potrajati nekoliko sati, zastupnici će glasovati o povjerenju novim ministrima Branku Bačiću i Šimi Erliću koji su prethodno saslušani na nadležnim odborima.

Bačić, koji će biti i potpredsjednik Vlade, preuzet će od Ivana Paladine Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, a Šime Erlić od Nataše Tramišak Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

O novim ministrima biranim je riječima govorio premijer Plenković.

Bačić je jedan od najiskusnijih političara u Saboru, čovjek koji je u političkoj karijeri prošao sve razine, itekako se dobro razumije u nadležnosti i funkcioniranje Ministarstva graditeljstva, rekao je Plenković, uvjeren da će promjena na čelu tog Ministarstva ubrzati spori proces obnove od potresa.

Erlić, koji je karijeru posvetio politici regionalnog razvoja i korištenju fondova EU, ima neposredno iskustvo rada na gradskoj, županijskoj i državnoj razini, te je itekako spreman i svjestan svih izazova, kazao je premijer.

Kako bi Sabor potvrdio Bačića i Erlića, moraju dobiti glasove 76 zastupnika.

Premijer o sastancima Europskog vijeća u 2022.

Premijer će u utorak izvijestiti Sabor o sastancima Europskog vijeća u prošloj godini, neke od razmatranih tema bile su agresija Rusije na Ukrajinu, sigurnost opskrbe hranom, energetika, gospodarska pitanja, kritična infrastruktura, COVID-19.

Na sastanku u prosincu 2022., Europsko vijeće je pozdravilo ulazak Hrvatske u schengensko područje 1. siječnja 2023. te potvrdilo zaključke o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja te se složilo da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidatkinje.

Među desetak točaka koje će Sabor raspraviti ovaj tjedan su i hitne izmjene Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Masa sredstava za plaće zaposlenih u općinama, gradovima i županijama neće smjeti iznositi više od 18 posto prihoda poslovanja ostvarenih u godini prije izrade proračuna.

U jedinicama koje su ostvarile sredstva fiskalnog izravnanja iz državnog proračuna i pomoći izravnanja za financiranje decentraliziranih funkcija, iznos tih pomoći prelazi 20 posto prihoda poslovanja, a masa sredstava isplaćenih za plaće više od 15 posto, ukupna masa sredstava za plaće ne smije se povećavati u odnosu na godinu prije izrade proračuna.

Ograničenje mase sredstava za plaće ne uključuje sredstva za plaće zaposlenih na poslovima državne uprave i na provedbi projekata koji se financiraju iz inozemstva.