zabrinuti zbog slobode govora

Zastupnici podržali borbu protiv terorističkih sadržaja na internetu; oporba upozorava: 'U Hrvatskoj smo vidjeli da i jaja mogu biti predmet terorizma'

05.07.2022 u 12:42

Bionic
Reading

Saborski zastupnici podržali su u utorak zakonski prijedlog kojim se jača borba protiv terorističkih sadržaja na internetu, no oporba je izrazila zabrinutost koje bi implikacije on mogao imati za slobodnu govora na internetu.

Prijedlogom zakona o provedbi Uredbe EU-a o borbi protiv širenja terorističkog sadržaja na internetu uvodi se izravna obveza glede radnji koje 'pružatelji usluga smještaja na poslužitelju' i nadležna tijela država članica poduzimaju radi borbe protiv širenja terorističkog sadržaja na internetu, kazao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović.

Nadležno tijelo koje će izdavati nalog za uklanjanje terorističkog sadržaja, te razmatranje prekograničnih naloga za uklanjanje terorističkog sadržaja biti će ministarstvo unutarnjih poslova, dodao je.

I vladajući i oporba podržali su borbu protiv terorističkih sadržaja na internetu, ali oporba je 'upozorila na opasnost zloupotrebe uklanjanja sadržaja na internetu' i utjecaj na slobodu govora.

Imajući na umu činjenicu da je Ministarstvo unutarnjih poslova to koje radi procjene, mi smo zabrinuti oko implikacija koje bi ovo moglo imati po pitanju slobode govora na internetu i na društvenim mrežama, rekla je Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka”. Navela je neke prijašnje uvrede političara, koje su bile u domeni slobode govora, a kvalificirani kao prekršaji.

„Mene ne brinu stvarni teroristički sadržaji, brine me naša reinterpretacija jer smo u Hrvatskoj vidjeli da i jaja mogu biti predmet terorizma”, rekla je Dalija Orešković (Centar).

Na moguće zloupotrebe upozorio je i nezavisni Hrvoje Zekanović navodeći primjer svojih govora o pokojnom generalnu Slobodanu Praljku koji su uvijek bili na društvenim mrežama blokirani kako teroristički.

I Marina Miletića iz Mosta zabrinjava moguće ograničavanje prava na, kako kaže, "različito mišljenje". „Treba čuvati pravo na različito mišljenje i govor, pa čak i da ljudi malo polude, dođu na trgove i viču i galame, kada primjerice dođe gorivo na 400 kuna, a meso na 300”, izjavio je Miletić. Kaže da procjene policije 'moraju biti dosljedne i razborite'.

EU direktiva kvalitetna nadogradnja ulaganju u sigurnost i borbu protiv terorizma

Na odgovornost onih koji će provoditi uredbu poziva i Marko Milanović Litre (Klub Hrvatskih suverenista) podsjetivši na slučaj umirovljenika koji je komentirao da premijera Andreja Plenkovića 'treba dočekati trulim jajima'.

„Tko će to procijeniti na koji način, kojim mjerilima je li nešto terorizam ili nije”, pita Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta). Tvrdi da je nadležan kadar prosječno ili ispodprosječno obrazovan i upućen u način funkcioniranja društvenih mreža.

Luka Brčić (Klub HDZ)  čvrsto je uvjeren kako je ova EU direktiva kvalitetna nadogradnja ulaganju u sigurnost, u borbu protiv terorizma,  protiv nevolje 21. stoljeća.

"Ne treba previše govoriti koliko u kontekstu sigurnosti promatramo i naš turizam, koji je u ovim okolnostima jedna od najjačih hrvatskih gospodarskih grana", istaknuo je HDZ-ov zastupnik.