komisija priznaje postupak?

Zastupnici na nogama zbog Junckerove izjave o arbitraži sa Slovenijom

02.03.2017 u 10:31

Bionic
Reading

Zbog stava predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera koji je kazao kako EK podržava arbitražni postupak između Hrvatske i Slovenije, koji je Hrvatska napustila, stanke su u Saboru zatražili SDP, HDZ i Most

'Tražili smo stanku da upozorimo na izjave Junckera slovenskoj agenciji STA povodom njegovog dolaska u Sloveniju. Juncker je kazao da podržava arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije. To je onaj sporazum iz kojeg se Hrvatska povukla zbog bitne povrede samog ugovora. To je proces u kojem je dokazana komunikacija jedne slovenske zastupnice i arbitra. Taj je postupak postao protupravan i kontaminiran', poručio je SDP-ov Joško Klisović.

'Kakvu poruku šalje EK onima koji žele riješiti pitanja arbitražnim putem? Kakva je to poruka? Želi li EK poručiti da cilj opravdava sredstvo? Zaziva li ona Machiavellija? Nadam se da ne. Je li ministar zaštitio hrvatske interese? On od Hrvatske radi najkonzervativniju državu Europe. Ministar objašnjava što je pobačaj i brak umjesto da se izjasni o stavovima EK o arbitraži. Vlada se nije izjasnila po tom pitanju', kazao je Klisović.

O Junckerovim izjavama progovorio je i bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač. 'Ta arbitraža je sklopljena 2009. između Hrvatske i Slovenije. sporazum su potpisali tadašnja predajednica vlade Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor. Europska komisija nije potpisnik tog dokumenta. To je krenulo 2010., a 2015. smo saznali da su naši prijatelji Slovenci htjeli varati. Tada je HDZ tražio da se o tome raspravlja u Saboru i predložili smo da se donose zaključak o prestanku sporazuma. Tadašnja vlada je  prihvatila konsenzus i donijela odluku na zaključak Sabora. Za Hrvatsku je time stvar riješena, što god Juncker govorio to nas više ne zanima', poručio je Kovač.

Mišljenje Europske komisije po vovom pitanju nije mjerodavno, poručio je Kovač, i ponovio da je Sabor donio odluku o raskidau arbitražnog sporazuma. 'Iznad Sabora je samo Bog. Nema bojazni kolega Klisović, imamo konsenzus, imamo svoju vladu i diplomaciju i ona će na tome raditi i objašnjavati. Što god netko govorio u Bruxellesu, to nas ne zanima, Europska komisija može imati mišljenje ali nije mjerodavna', poručuje Kovač.

Izjavom šefa Europske komisije nije bio oduševljen ni Most. 'Skandalozna je izjava Junckera koji od Hrvatske traži poštivanje postupka o arbitraži. On zaboravlja da je taj arbitražni proces duboko kompromitiran. Kako bi se taj aparatčik ponašao da se radi o Luksemburgu', upitao je Mostov Miro Bulj.