klub sdp-a

Zastupnica Marić: Zaustavite linč, posvojena djeca iz afričkih zemalja izložena su rasizmu, prijetnjama

02.02.2023 u 15:25

Bionic
Reading

Zastupnica Andreja Marić (Klub SDP-a) pozvala je u četvrtak sa saborske govornice da se zaustavi linč posvojene djece za koji tvrdi da traje unatrag dva mjeseca otkako su hrvatski državljani uhićeni u Zambiji zbog sumnje u trgovinu ljudima

Apeliramo da se zaustavi linč posvojene djece", kazala je u slobodnom govoru Marić, upozorivši da se zbog javnih istupa neodgovornih političara stvara u društvu neprijateljski nastrojena atmosfera prema već posvojenoj djeci.

"Zajedno s roditeljima koji su ih posvojili djeca su izložena rasizmu, prijetnjama, povrijeđeno im je osnovno pravo na privatnost obiteljskog života", ustvrdila je Marić, poručivši da "ta djeca nisu nikakvi majmunčići, crnčići ili pokloni pod bor", kako ih je nedavno nazvao Hrvoje Zekanović (HDS).

Oni su hrvatski državljani, Hrvatska je njihova domovina, istaknula je i pozvala nadležno ministarstvo te Vladu da osiguraju pomoć svim posvojiteljima i njihovoj djeci te im omoguće zaštitu i podršku.

Nezavisna Marina Opačak Bilić (NZ) u slobodnom govoru pozvala je pak da se povisi dohodovni cenzus za pravo na dječji doplatak kao i sam iznos dječjeg doplatka.

"Osim što se nisu mijenjati cenzusi, desetljećima se nisu mijenjali ni iznosi doplatka te Hrvatska i dalje ostaje zemlja koja za dječji doplatak izdvaja najmanje od svih zemalja Europske unije", rekla je zastupnica i poručila kako je vrijeme da se na djecu u Hrvatskoj počne gledati kao na budućnost.

  • +18
Zagreb: Sabor raspravlja o izmjenama Zakona o vodama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Rajko Ostojić (Klub Socijaldemokrati) izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem kolektivnog ugovora sa Zagrebačkim holdingom ali ne i sa najavljenim poskupljenjima u Zagrebu.

Prirez u Zagrebu iznosi 18 posto, dok je u brojnim drugim hrvatskim gradovima nula, primjerice u Čakovcu, kazao je Ostojić i predložio zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću da počne učiti od tih gradonačelnika.

"Kupovanje mira sa sindikatima na račun građana jedina je poruka Tomaševićeg mandata" , ustvrdio je Ostojić.