guardianovo istraživanje

Zastrašujuće: Najmanje 1015 migranata pokopano u neoznačenim grobovima, na karti i Hrvatska

08.12.2023 u 14:55

Bionic
Reading

Najmanje 1015 migranata - muškaraca, žena i djece - pokopano je u neoznačenim grobovima, prije nego što su identificirani, uz rute kojima su se pokušavali domoći Europe, objavio je britanski Guardian rezultate rada svog istraživačkog tima. Među ostalim državama u kojima su pokopani, spominje se i Hrvatska

'Grobovi se uglavnom nalaze uz državne granice - u Grčkoj su prekriveni bijelim kamenjem, na talijanskoj Lampedusi označeni improviziranim drvenim križevima, u sjevernoj Francuskoj na njima piše 'Monsieur X', a u Poljskoj i Hrvatskoj stoje pločice s natpisom 'NN'. Na Kanarima u Španjolskoj na jednom grobu samo stoji 'migrantski brod broj 4' i datum iz rujna prošle godine', opisuje Guardian.

Njihov istraživački tim surađivao je s Međunarodnim crvenim križem, nevladinim organizacijama i patolozima iz niza zemalja te utvrdio da je u proteklom desetljeću neidentificirano ostalo najmanje 2162 tijela, a fizički su uspjeli locirati preko tisuću grobnica. No to je tek mali dio ukupnih migrantskih žrtava čija se brojka procjenjuje na najmanje 29 tisuća. Odnosno toliko ih se smatra nestalima.

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović upozorila je na to da europske države u ovim slučajevima krše međunarodno humanitarno pravo i da se na identificiranju stradalih migranata radi samo u određenim 'džepovima', gdje se to nastoji utvrditi pomoću tragova poput ostataka DNA, novčanica pronađenih uz njih ili čak suvenira poput značaka nogometnih klubova.

Međunarodni crveni križ u proteklih deset godina zaprimio je čak 16.500 zahtjeva za pronalazak članova obitelji, no uspjeh je zabilježen samo u 285 slučajeva. Ova organizacija nalazi se u poteškoćama jer prima sve manje pomoći i donacija.

Britanski list potom detaljno opisuje otkrivanje neoznačenih grobova i nastojanje da se identificiraju tijela pronađena u njima u Španjolskoj, Poljskoj, Grčkoj i Italiji, ali donosi i kartu Europe po kojoj je upravo na teritoriju Hrvatske - uz rijeku Savu i u Gorskom kotaru - iznimno velika gustoća takvih crvenih točaka.

  • +7
Migranti na Lampedusi Izvor: Profimedia / Autor: Cecilia Fabiano cecili / LaPresse / Profimedia

U Italiji se, recimo, još od 2015. godine i tragičnog potonuća broda, pri čemu je život izgubilo preko tisuću ljudi, nastoji identificirati žrtve, no to se uspjelo učiniti za samo njih šest: deseci tisuća kostiju nastoje se povezati s konkretnim osobama i na taj posao dosad je potrošeno gotovo deset milijuna eura.

U Hrvatskoj 45 neidentificiranih

Telegram je donio veliku priču Barbare Matejčić, a ona je, kao jedina novinarka iz Hrvatske, sudjelovala u međunarodnoj novinarskoj istrazi s kolegama iz britanskog Guardiana i njemačkog Süddeutsche Zeitunga. Prema njezinim nalazima, u Hrvatskoj se na 32 groblja nalazi 59 grobova migranata,  ukopanih od 2014. do danas. Od toga ih 45 nije identificirano.

'Rituali povezani sa smrću ljudska su potreba i najvažnije je imati mjesto s imenom koje će obitelj moći posjećivati i gdje će se preminulih netko moći prisjetiti. To ime jest znak da je netko postojao na ovom svijetu i da nije zaboravljen', riječi su dr. Pauline Boss, profesorice na Sveučilištu u Minnesoti.

Cijeli tekst britanskog Guardiana možete pročitati ovdje.