gomilanje problema

Zastoj na sudovima; rokovi u pravosuđu će se produljiti

15.04.2020 u 09:46

Bionic
Reading

Hoće li pandemija koronavirusa osim za ljudske živote i ekonomiju biti smrtonosna i za hrvatsko pravosuđe, koje je imalo nemalih problema i prije ove izvanredne situacije, pitanje je koje se sve češće može čuti iz pravnih krugova, piše u srijedu Večernji list

Jer problema je mnogo i svakodnevno se gomilaju, a većina sudova stavljena je u hladni pogon, navodi dnevnik.

Rješavaju se samo hitni slučajevi kao što su odluke o određivanju ili produljivanju istražnih zatvora, odluke o izvanrednom ublažavanju kazne, predmeti koji se odnose na maloljetnike ili obiteljsko nasilje. Većina sudaca radi od kuće, što i nije neka velika sreća jer nemaju u svakom trenutku pristup spisima neophodnim za rad, za donošenje odluka ili izradu presuda.

Još je veći problem što je zbog ograničenog kretanja i ukidanja javnog prijevoza pristup sudovima onemogućen i strankama i odvjetnicima. U Zagrebu je situacija još nepovoljnija jer je dobar dio pravosudnih zgrada, a među njima i zagrebački Županijski sud, oštećen u potresu.

"Problema ima dosta i pokušavamo ih riješiti u hodu. Prilagođavamo se situaciji iz dana u dan kako bi sustav funkcionirao. No stvari se sigurno još jedno vrijeme neće normalizirati jer i da se sada ukinu sve restrikcije, rasprave bi se trebale voditi pod određenim uvjetima", kaže Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda.

No, možda su najveći problem s kojim se pravosuđe trenutačno suočava rokovi za podnošenje pravnih lijekova, koji još uvijek nisu zaustavljeni, iako je na potrebu da se takvo što učini upozoravao saborski zastupnik Peđa Grbin, ali i poveći broj pravnih stručnjaka.

Pozivajući se na neslužbene informacije dnevnik navodi i da se priprema zakon kojim bi se reguliralo funkcioniranje sudova za vrijeme pandemije kakve su već donijele zemlje poput Slovenije, Austrije, Portugala. Neslužbeno se doznaje i da bi se zakonom reguliralo da rokovi za poduzimanje određenih radnji ne teku dok traje ovakvo stanje, donosi Večernji list.