SELJAČKA BUNA U STRANCI

Zašto su dvojica Tomislava smijenila Jakovinu u SDP-u

08.11.2013 u 11:18

Bionic
Reading

Slavonskobrodski SDP-ovci u nedjelju u drugom krugu unutarstranačkih izbora izabrat će novog predsjednika županijske organizacije, a već prvi krug pokazao je da dosta socijaldemokrata uz Savu nešto muči. Gotovo polovica birača, 42,79 posto, odnosno njih 341, glasalo je za Tomislava Opačka, do sada u politici nepoznatog lokalnog poduzetnika, a samo 29 posto ili 234 za Tihomira Jakovinu, aktualnog ministra poljoprivrede

Prema Opačkovim riječima i raspoloženju nekih njegovih simpatizera, može se zaključiti da ti lokalni stranački izbori prelaze granice SDP-a, jer Opačak otvoreno kritizira Jakovinin rad u Vladi, u čemu mu ga svesrdno podržavaju neke udruge seljaka.

'Dosadašnji predsjednik županijske organizacije stranke ništa nije radio, kao što ništa ne radi ni u Ministarstvu poljoprivrede', ustvrdio je Opačak.

Na privatnom druženju našao se u društvu Tomislava Pokrovca, jednog od najčešćih vođa seljačkih prosvjeda i kritičara ministra Jakovina, inače predsjednika udruge Sindikat seljaka. Pokrovac je rekao da, iako nije član SDP-a, kao seljački vođa daje podršku Opačku s jednim konkretnim ciljem.

'Cilj je smijeniti ministra Jakovinu. Želim pomoći SDP-u da se riješi ovakvih ljudi', podvukao je Pokrovac.

Opačak nije bio previše pričljiv o idejama za vođenje županijskog SDP-a. Kaže da šansu treba dati mlađim političarima, rekonstruirati vodstvo stranke i napraviti razvojni program županije, ali nije precizirao što sve pod time misli.

'Naš razvojni program županije još nije javan', kazao je Opačak.

Prigovorio je ponašanju gradskog odbora SDP-a Slavonskog Broda koji mu, kako kaže, nije dostavio popis birača na njegov zahtjev. Osim toga, stekao je dojam da mu utjecajni ljudi u stranci onemogućavaju da se normalno kandidira za predsjednika, ali on ne podliježe tim pritiscima.

'Jakovini najviše zamjeram to što živi na drugom planetu i u drugom svijetu otkako je postao ministar. Mislim da on direktno utječe na neke ljude da ne glasaju za mene', nezadovoljno govori Opačak.

Pokrovac je u tom privatnom društvu iskoristio priliku da naglasi stare zahtjeve seljačkih udruga. 'Nama je intencija smijeniti ministra Jakovinu s obzirom na njegov nerad. Najgori je ministar poljoprivrede do sada, to tvrdim i pod krivičnom i materijalnom odgovornošću. U Ministarstvu vlada kaos - a želi li SDP taj kaos prenijeti i u stranku, onda svaka čast! Apeliram zato na sve da glasaju za Opačka, a ministra Jakovinu da podnese ostavku', poručio je Pokrovac, ogorčen manjim isplatama poticaja ove godine koji su, prema njegovim informacijama, manji za oko milijardu kuna.