VRIJEME LJETOVANJA

Zašto se smije Angela Merkel?

25.07.2011 u 12:43

Bionic
Reading

Nakon što su se europski moćnici prošli tjedan konačno dogovorili kako da ponovno spase Grčku od propasti, njemačka kancelarka Angela Merkel je u Berlinu održala press-konferenciju s osmijehom na licu, prvi put ove godine. Razlog kancelarkine radosti prvenstveno je to što je od danas na godišnjem odmoru

Ova godina za sada nije bila pretjerano uspješna za Angelu Merkel. Njena stranka je izgubila seriju lokalnih izbora, zaokret za 180 stupnjeva oko nuklearne politike mnogi su kritizirali kao politički neuvjerljiv, a ankete pokazuju da se itekako treba brinuti hoće li na sljedećim izborima uspjeti izboriti treći mandat. Povrh svega toga je pak grčka kriza, koja je od njemačke kancelarke napravila jednu od omraženijih političarki u mnogim, poglavito južnim dijelovima Europe.

Merkeličino odugovlačenje i taktiziranje oko spasa eurozone također je na njena leđa navuklo bijes medijskih komentatora i analitičara, kao i bivših njemačkih kancelara (Schmidt, Kohl), a svi zajedno se slažu da aktualna kancelarka nema u sebi dovoljno europskog duha.

U petak je Merkel izašla pred berlinske novinare nasmijana i vesela, u jarkocrvenom sakou, te zaključila da je u njenoj vladi sve u najboljem redu. Upitana o tome osjeća li strast prema Europi, Merkel se prvo ironično nasmijala, zajedno s ostatkom prisutnih novinara.

Der Spiegel je zajedljivo komentirao da se 'Merkel i strast rijetko kada nađu u istoj rečenici', iako je kancelarka konačno odgovorila da je vjerna europskoj ideji.

Pohvalila se da je na njeno inzistiranje u drugi paket financijske pomoći Grčkoj uključen i privatni sektor s čak 50 milijuna eura te da joj njen posao i dalje 'pričinjava zadovoljstvo', što se 'neće uskoro promijeniti'.

'Njemačkoj ide dobro kao rijetko kad u zadnje vrijeme', objavila je nasmiješena Merkel, nabrajajući da gospodarstvo raste, broj nezaposlenih uskoro treba pasti ispod tri milijuna, dok se nezaposlenost među mladima prepolovila.

'Želim da i Europi bude tako dobro. To je ono što me potiče na rad. Za to se jako borim. Cijela Europa je započela s reformama', izjavila je Merkel, ponosna na to što se za te reforme osjeća zaslužnom. Ne brinu je ni loše ankete: 'Postoji razlog zašto se izbori održavaju svake četiri, a ne svake dvije godine.'

Na kraju razgovora s njemačkim novinarima Merkel je potvrdila da od ponedjeljka ide na godišnji odmor. Kao i prošle godine, planira ga provesti u planinama južne Njemačke. 'Sigurno me nećete vidjeti u Bruxellesu', raspoloženo je zaključila njemačka kancelarka, pokazujući još jednom koliku strast doista ima kada je u pitanju EU. I onda je s osmijehom, prvim nakon nekoliko mjeseci, pobjegla od svega toga, barem na dva tjedna.