NEMA 'KUĆICE' ZA SANADERA

Zašto se razlikuju MUP-ova i Interpolova tjeralica?

15.12.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Iako su se mnogi ponadali da je Interpolova 'crvena' tjeralica za Ivom Sanaderom na kojoj piše da ga se tereti za 'međunarodni organizirani kriminal' i službena potvrda da je odbjegli pod povećalom inozemnih istražnih organa, zasad ništa od toga. Barem prema MUP-ovom objašnjenju. Naime, za sve je krivo nepostojanje odgovarajuće 'kućice'

Već se neko vrijeme nagađa o tome da Sanadera istražuju i u inozemstvu zbog afere Hypo, a mediji spominju i pranje novca isisanog iz javnih poduzeća te podmićivanje dužnosnika Europske unije.

Kao potvrda toga iščitava se razlika u tjeralicama jer na onoj MUP-ovoj piše da se Sanadera traži zbog 'udruživanja radi počinjenja kaznenog djela' i 'zlouporabe položaja i ovlasti', dok na Interpolovoj 'crvenoj' tjeralici piše da ga se traži zbog prijevare, organiziranog kriminala i prekograničnog kriminala.

Otkud ta razlika te znači li ona potvrdu medijskih nagađanja, tportal je pitao MUP iz kojega je odgovoreno da je 'razlika nastala zbog razlike u programima i obrascima pomoću kojih se tjeralica izrađuje i objavljuje, odnosno, razlike u popisu kaznenih djela'.

Kvaka je u tome da 'Interpol ima svoj program za izradu tjeralice koji ne dopušta ručno unošenje podataka u rubriku 'Categories of Offences', nego se u postojećem Interpolovom izborniku može odabrati samo jedna od ponuđenih kategorija'.

No, 'među njima ne postoji opcija 'Udruživanje za počinjenje kaznenog djela' ni 'Zlouporaba položaja i ovlasti', što su nazivi ovih kaznenih djela sukladni hrvatskom Kaznenom zakonu'.

Stoga je 'prilikom objavljivanja tjeralica Interpol mogao samo odabrati kategoriju kaznenih djela pod koju se u Sanaderovom slučaju može svesti 'Udruživanje za počinjenje kaznenog djela' i 'Zlouporaba položaja i ovlasti', a to je 'Fraud, organized crime/transnational crime', objašnjavaju u MUP-u.