TKO PLAĆA, TKO ODLUČUJE

Zašto se masovno odustajalo od maturalnih putovanja?

22.10.2015 u 08:54

Bionic
Reading

U školskoj godini 2014./2015. broj učenika koji su putovali na maturalce pao je za 30-ak posto, a putovanja su postala kraća pa je najposjećenije odredište postao Prag

Prema Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA) glavni krivac za takvo stanje bio je novi pravilnik o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole koji se počeo primjenjivati u lipnju 2014. U skladu s njim, dnevnice nastavnika morali su plaćati osnivači škola, dok su ranije taj trošak uglavnom snosili sami roditelji. On je krajem ljeta izmijenjen, mogućnosti odabira izvora financiranja su proširene, no tek treba vidjeti kako će se promjene odraziti na putovanja u ovoj školskoj godini. Naime, ona se često dogovaraju mjesecima unaprijed.

Anketa koju je proveo portal Srednja.hr pokazala je da u 2015. oko 13 posto srednjoškolaca nije išlo na maturalac dok ih je preko 30 posto koji su išli odabralo Prag.

Jurica Glavina, član Upravnog odbora UHPA i voditelj klastera za školska putovanja za tportal je objasnio da se prije nedavne izmjena pravilnika događalo da zbog ekonomske situacije i rezova u državi osnivači nisu imali sredstava pa su se školska putovanja dijelom otkazivala, a dijelom skraćivala.

'Prema našim procjenama radi se o 25 do 30 posto manje putovanja učenika u osnovnim i u srednjim školama. Moram istaknuti da podaci koje iznosimo nisu statistički egzaktni već se temelje na evidenciji naših članova. Ipak smo uvjereni da su oni vrlo realni', rekao je Glavina.

Pravilnik je preograničio izvore financija

Do donošenja pravilnika praksa financiranja putovanja nastavnika uglavnom je bila takva da su dio kojim su se pokrivala sama putovanja uvijek snosile putničke agencije jer su se prilikom dovođenja učenika u hotele uvijek ostvarivali određeni gratisi. Strogim pridržavanjem pravilnika takva je mogućnost eliminirana.

'Odlukom Ministarstva oba troška – i putovanja nastavnika i njihove dnevnice prešli su na teret osnivača škola. Tako je to bilo zamišljeno u teoriji. U praksi je to funkcioniralo na različite načine – neke škole iz bogatijih sredina uistinu su pokrivale cjelokupan trošak, negdje su ga u cijelosti snosili roditelji, ponegdje su putovanja otkazivana, a u nekim školama nastavnici jednostavno nisu bili plaćeni', objasnio je Glavina.

U međuvremenu 30. kolovoza na snagu je stupio izmijenjeni pravilnik koji je omogućio da se financiranje maturalaca provodi manje-više po starom. Propisano je da osnivač škole osigura sredstva za dnevnice učitelja, ali da nije dužan osigurati dnevnice ako se one mogu osigurati u sklopu određenog projekta, programa ili iz drugih izvora. Drugim riječima ponovno je otvorena mogućnost da to financiraju, ako žele, roditelji.

'Sada je situacija takva da se apelira na osnivače da maksimalno rasterete roditelje. No ostavljena je mogućnost da se u školama koje nemaju sredstava putovanja i dnevnice nastavnika financiraju iz paket aranžmana, odnosno da ih plaćaju roditelji', rekao je Glavina.

Operateri bi da o putovanjima odlučuje povjerenstvo, a ne roditelji

U UHPA-u su zadovoljni ovim rješenjem, ali ne i svim odredbama novog, izmijenjenog pravilnika. Posebno im je sporna odredba prema kojoj zadnju riječ u odabiru putovanja više nema školsko povjerenstvo već učenici, njihovi roditelji i razrednici, odnosno nastavnici u pratnji. A čini se da se u ovakvom sastavu češće biraju jeftinije varijante.

Naime, prema novom pravilniku ponude agencija mogu prikupljati učitelji, ali mogu i roditelji i učenici. Učitelj voditelj i učitelj pratitelj trebaju odabrati najmanje tri ponude koje ispunjavaju tražene uvjete i predstaviti ih na roditeljskom sastanku najkasnije 30 dana prije realizacije. Dakle, o izboru davatelja usluge više ne odlučuje školsko povjerenstvo već roditelji i učitelji voditelji i učitelji pratitelji većinom glasova nazočnih, a odluka roditelja je konačna.

U resornom Ministarstvu kažu da su time htjeli omogućiti veći upliv roditelja i učenika u odlučivanje te postići veću transparentnost u odabiru agencija.

Glavina priznaje da je to legitimno u kontekstu potražnje i ponude na tržištu, te zbog toga jer roditelji sami često moraju platiti ono što odabiru, ali se ipak nada da se taj dio pravilnika još može promijeniti jer se boji da će doći do pada kvalitete usluga, a možda i do opasnijih posljedica.

'Mi smatramo da pravilnik ima loših elemenata. Jedan od ključnih je proces odlučivanja o putovanjima. Naime, povjerenstvo škole će od pristiglih desetak ponuda turističkih agencija probrati najmanje tri, a potom će po principu jedan čovjek jedan glas o njima odlučivati i roditelji i učenici, a ne povjerenstvo. To nas kao strukovnu udrugu zabrinjava jer će zbog ekonomske situacije jedini prioritet roditelja biti cjenovni što nikako nije dobro. Time će doći do pada kvalitete usluga jer će se agencije morati nadmetati za dobivanje poslova s vrlo niskim cijenama', objasnio je naš sugovornik.