SELEKTIVNA PRIMJENA ZAKONA

Zašto se kažnjava SDP, a ne i HSU i IDS?

Bionic
Reading

Državna revizija lani nije bila potpuno ekipirana, a 2011. se zakon mijenjao pa je bila popustljiva prema strankama, neslužbeni je odgovor iz Ureda za reviziju na prozivanje premijera Zorana Milanovića zašto lani nisu predlagali kazne za stranke koje nisu na vrijeme objavile izvještaje na internetu, kao što to čine ove godine sa SDP-om, piše Večernji list

Iz nalaza revizora vidljivo je da su 2012. izvještaje sa zakašnjenjem objavile dvije stranke vladajuće koalicije, HSU i IDS, piše Večernji list.

U izjavi za Jutarnji list zamjenik glavnog revizora Jozo Serdarušić odbacuje insinuacije da se ikome pogodovalo. 'Novi zakon je donesen u veljači 2011. i mi se do ožujka 2012. nismo uspjeli ekipirati. Stoga smo tek u redovnoj reviziji stranaka, koju smo završili u prosincu 2012., utvrdili da su zakasnili IDS, HSU i SDA. Činilo nam se besmisleno prijavljivati ih nakon 8 mjeseci, ali smo Sabor uredno izvijestili i Sabor ih je mogao kazniti', kazao je Serdarušić.

HSU financijski izvještaj ni ove godine nije objavio na vrijeme, no nije se našao na popisu onih za koje se zbog toga predlaže kazna. Razlog je tome što je u izjavi poslanoj revizorima tvrdio da je izvještaj objavio u zakonskom roku.

Prema proceduri, sve stranke i nezavisni zastupnici na posebnom formularu izjavljuju kada su objavili izvještaje, a iz Ureda za reviziju nam je dvaput potvrđeno da su HSU i zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi naveli da su poštovali zakonski rok. Ured, kako kažu, nema mogućnost reagiranja, već smatra da bi se time, ako izjave sadrže neistine, trebao baviti DORH.

Cijeli članak pročitajte ovdje.