SDP SE PITA

Zašto se Dan sjećanja na Holokaust nije obilježio u Karlovcu?!

28.01.2015 u 14:18

Bionic
Reading

Karlovačka Gradska organizacija SDP-a izrazila je u srijedu zabrinutost što barem simboličnim paljenjem svijeća na židovskom groblju u Karlovcu predstavnici Grada nisu obilježili Dan sjećanja na holokaust

Potpredsjednica Gradskog vijeća Grada Karlovca Marina Novaković Matanić (SDP), predsjednik gradske organizacije SDP-a Žarko Latković i njegov potpredsjednik Miroslav Delić učinili su to na Dan sjećanja u utorak, a u današnjem priopćenju sa žaljenjem konstatirali da su devastirano židovsko groblje i mrtvačnica dokaz nebrige Grada Karlovca, unatoč tome što se cijelo groblje, nalazi unutar kulturno-povijesne urbanističke cjeline grada, koje je Ministarstvo kulture u listopadu 2009. proglasilo zaštićenim kulturnim dobrom.


'Obnova židovskog groblja bila bi pozitivan primjer brige i zahvale pokojnim Karlovčanima među kojima ima i slavnih, te su svi na Dan sjećanja na holokaust zaslužili barem jednu svijeću od današnje generacije', piše u priopćenju.

Na tom je mjestu 2011. godine Židovska vjerska zajednica u Hrvatskoj 'Bet Israel' održala središnje obilježavanje sjećanje na žrtve holokausta i tada je Slavko Goldstein rekao da je Karlovac odabran kao mjesto komemoracije 'u znak zahvalnosti što grad održava groblje'. Naime, po popisima stanovništva iz 2001. i 2011. samo se jedna osoba u Karlovačkoj županiji izjasnila kao Židov, a Goldstein je tada svjedočio da je on prije rata u Karlovcu živio s još oko četristotinjak židova, da se nakon 1945. tu vratio 51 Židov, ali da se i ta zajednica potom raselila svijetom.

Gradonačelnik Damir Jelić (HDZ) tad je napomenuo kako je otvoreno pitanje koliko je tome pridonijela i činjenica da je u Karlovcu nakon holokausta, u ideološkoj borbi Komunističke partije sa svim religijama, krajem pedesetih godina srušena sinagoga, a osamdesetih godina devastirano i židovsko groblje.