STAZIĆ OBJAŠNJAVA NA FACEBOOKU

Zašto Sabor ne treba financirati komemoraciju u Bleiburgu

21.02.2012 u 13:12

Bionic
Reading

'E, pa kad me već pitaju, ja im onda i kažem: eto, nisam za to da Hrvatski sabor bude pokrovitelj komemoracije Bleiburga, ako se ona održava tamo gdje dolaze ljudi u ustaškim uniformama. Bio sam jednom, mislim 2001. godine, i vidio ih. Djelovali su prijeteće i dobacivali mi. Mislio sam, ako me se ovi dohvate, neće mi pomoći ni dragi Bog. Ali, najgore od svega bilo bi mi to da mi kći mora poslije govoriti da joj je otac stradao na Bleiburgu', napisao je danas oko podne na svom Facebook profilu potpredsjednik Sabora Nenad Stazić

Njegov je komentar u samo nekoliko minuta prikupio desetke lajkova, no ima i onih koji misle da Hrvatski sabor treba i dalje biti pokrovitelj komemoracije na Blajburškom polju jer je to, kako ističu, mjesto stradanja Hrvata.

Činjenica je, naime, da se iz proračuna svake godine izdvaja pola milijuna kuna za organizaciju sjećanja na žrtve Bleiburga čiji je pokrovitelj, još od 1995, Hrvatski sabor. Ove su se godine tome usprotivili antifašisti koji su prije nekoliko dana najavili da će predložiti Saboru da prestane biti pokrovitelji komemoracije. Na tragu zahtjeva antifašista su, sudeći po komentarima, i mnogi hrvatski građani koji smatraju da je i financiranje blajburške komemoracije nepotrebna stavka u vrijeme krize. Ispod Stazićeve današnje objave našao se tako i komentar čitateljice koja predlaže da 'Sabor bude pokrovitelj svojim biračima'.

'Neka Vlada pokrije sve moje buduće dugove, sadašnje nemam, no kako više ne mogu raditi (zub vremena), a sin mi ne može u ovoj državi dobiti posao, voljela bih da mi budete pokrovitelj ili da me sanirate kad upadnem, s oproštenjem, u gov...', napisala je ispod objave potpredsjednika Sabora gospođa S. I.

Financiranje komemoracije na Blajburškom polju koje će se tradicionalno održati u svibnju ove godine uvršteno je u proračun, no ostaje vidjeti hoće li se, 16 godina duga tradicija po kojoj je Sabor pokrovitelj, nastaviti ili prekinuti.

Naime, predsjednik Sabora Boris Šprem izjavio je da će se pitanje daljnjeg pokroviteljstva komemoracije u Bleiburgu razmatrati na sjednici predsjedništva Sabora. 'Predsjedništvo Sabora donijelo je 2000. godine odluku o tom pokroviteljstvu, pa ne mogu o tome zauzimati stajalište dok ga ne zauzme predsjedništvo Sabora', rekao je predsjednik Sabora u nedjelju.