DOKAZ ILI DOSTOJANSTVO

Zašto Obama oklijeva pokazati leš Bin Ladena?

03.05.2011 u 15:37

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama razmišlja treba li pokazati javnosti fotografije ubijenog terorista Osame bin Ladena. Probni balon na tu temu u medije je danas pustio jedan od njegovih savjetnika za sigurnost, John Brennan

Na raznim instancama američke vlasti navodno traju rasprave valja li pokazati svijetu uznemirujuće fotografije leša ili ne.
Bin Laden je, prema američkim izvorima, ustrijeljen u ponedjeljak rano ujutro u napadu američkih komandosa na njegovo skrovište u pakistanskom gradu Abbottabadu. Američke vlasti po hitnom su postupku (oko 12 sati od akcije) prenijele leš iz kontinentalnog sjeveroistočnog dijela Pakistana i sahranile ga negdje u Arapskom moru.

S obzirom na iznenadnost, brzinu akcije i pogreba te masu tajnovitih nejasnoća koje proizlaze iz šturih službenih priopćenja, čuju se zahtjevi da se pokaže fotografija kao dokaz da je ubijeni doista vođa Al Kaide i najtraženiji terorist na svijetu.
Objavljivanju se navodno suprotstavlja šef obavještajnog ureda Bijele kuće Mike Rogers.

'Želimo omogućiti dostojanstvo – ako ga je uopće preostalo – u Osami bin Ladenu i ne raspirivati probleme u drugim dijelovima svijeta. Istovremeno, želimo prezentirati dovoljno dokaza da je ubijeni doista on', kazao je Rogers.

Bin Laden je navodno ubijen metkom u glavu, što bi mogao biti dopunski protuargument o cenzuriranju fotke. Američke vlasti ranije su objavile da je Bin Ladenov identitet potvrđen '99,9 posto sigurnom' DNA analizom'. Odmah nakon vijesti o smaknuću lidera Al Kaide svijet je obišla lažna fotografija Osaminog leša – prilično očita, a i nekoliko godina stara fotomontaža koja je ubrzo osporena.

Kad je riječ o pokazivanju leševa istaknutih ratnih neprijatelja, SAD je posljednjih godina postupao različito. Primjerice, tijekom prve faze rata u Iraku nisu se libili pokazati trupla Udaja i Kusaja Huseina, ubijenih sinova iračkog diktatora Saddama Huseina.
Kada je uhićen i na smrt osuđen Sadam (tehnički od strane iračkog suda), službeni video nije prikazao trenutak njegovog ubojstva, ali su kasnije u javnost procurile neke neslužbene, mobitelske snimke.