MOĆ STANUJE DRUGDJE

Zašto Obama ne želi u Bruxelles?

20.06.2013 u 08:15

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama boravi u posjetu Njemačkoj, tijekom kojeg se sastaje s njemačkim kolegom Joachimom Gauckom i kancelarkom Angelom Merkel. Nakon govora pred 4.000 uzvanika ispred Brandenburških vrata, simbola njemačkog ujedinjenja, na red je došao i susret s Peerom Steinbrueckom, kandidatom socijaldemokrata i suparnikom Angele Merkel na parlamentarnim izborima u rujnu

Obama je u Berlin stigao iz Sjeverne Irske, gdje je sudjelovao na summitu najrazvijenijih zemalja svijeta G8.

Američki predsjednik redovito posjećuje europske prijestolnice, poput Berlina, Londona ili Dublina. No u pet godina predsjedničkog mandata nikada nije otišao u prijestolnicu Europske unije, Bruxelles. Neće ni sada, unatoč činjenici da je s čelnicima EU-a na summitu G8 pokrenuo razgovore o povijesnom sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i SAD-a.

Neki analitičari smatraju da je Obama u pravu što se kloni Bruxellesa.

Charles King Mallory IV., čelnik američkog think-tanka Aspen Institute Germany, izjavio je za njemačke medije da je Washington dovoljno pragmatičan da vidi gdje u Europi leži stvarna moć.

'Mi kao Amerikanci imamo problem kada pregovaramo s Europom - postoji (EU) Vijeće, Komisija, parlament. To je veoma teško. Ovo nije zamišljeno kao izbjegavanje Bruxellesa, ali Njemačka je gospodarski motor Europe pa je veoma važna američkoj administraciji', rekao je.

S tim se slaže i Carsten Brzeski, glavni ekonomist nizozemskog ING Banka.

'Berlin je centar moći u Europi', izjavio je za EUobserver.

'Plus, on (Obama) slijedi tradiciju Kennedyja i Reagana koji su govorili pred Brandenburškim vratima, umjesto da se ukazuje na Rue de la Loi (glavna briselska prometnica uz institucije EU-a)', dodao je.

Brzeski smatra da ako SAD želi utjecati na Europu, mora ići u Berlin, gdje se donose političke odluke o europskim poslovima prije nego što se formaliziraju u tijelima EU-a.

Imajući u vidu da se najesen u Njemačkoj održavaju izbori, stručnjak ING Banka kaže da se 'Obama želi uvjeriti da monetarna unija ostaje posvećena većoj integraciji'.