drugačiji pristup

Zašto Norveška, za razliku od EU-a, ne preporučuje nošenje maski u javnom prijevozu

23.07.2020 u 09:28

Bionic
Reading

Dok Europska unija potiče putnike da u vlakovima i drugim sredstvima javnog prijevoza nose maske, Norveška se odlučila za drugačiji pristup

Europska komisija, Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Agencija Europske unije za željeznice savjetuju uporabu maski u situacijama kada nije moguće održati udaljenost od najmanje 1,5 metara od drugih ljudi. Međutim putnici u tramvajima i vlakovima u Norveškoj, kao ni u podzemnoj željeznici u Oslu, ne moraju koristiti maske.

'Pratit ćemo preporuke norveških zdravstvenih vlasti u svakom trenutku. Dakle, morate njih pitati, a ne nas. Sporveien prepušta zdravstvenim vlastima da daju savjet o putovanju', rekao je Cato Asperud, glasnogovornik tvrtke Sporveien koja upravlja javnim gradskim prijevozom u Oslu, piše The Local.no. Željeznički prijevoznici Vy i Flytoget također su rekli kako će slijediti preporuke državnih zdravstvenih tijela.

Norveški institut za javno zdravstvo (FHI) trenutno ne savjetuje obveznu upotrebu maski u vlakovima i drugom javnom prijevozu.

'U trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Norveškoj nošenje maski kako bi se smanjilo širenje Covida-19 ne preporučuje se osobama bez respiratornih simptoma, kao ni za one koji nisu bili u bliskom kontaktu sa zaraženima', navodi FHI i dodaje da 'neželjeni efekti maski uključuju različite rizike od nepravilne uporabe te lažni osjećaj sigurnosti (što dovodi do opuštanja)'.

'Ako se epidemiološka situacija znatno pogorša na nekom području, preispitat će se uporaba zaštitnih maski kao mjere opreza', navodi FHI. Avioprijevoznici Norwegian Air i SAS zahtijevaju da se na njihovim letovima nose maske.