UVOZ HRANE

Zašto kupujemo svinje u Brazilu, a masline u Velikoj Britaniji?

31.07.2014 u 17:02

Bionic
Reading

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u prva tri mjeseca 2014. godine uvezli smo poljoprivredne i prehrambene proizvode vrijedne 685,6 milijuna dolara, a izvezli smo iste takve proizvode u vrijednosti 377,9 milijuna dolara, prenosi Glas Slavonije

Većinu prehrambenih proizvoda Hrvatska uvozi u puno većim količinama nego što ih izvozi, a od toga pravila odstupaju samo marmelada, pića, alkohol, ocat i žitarice. U 2013. godini, pokazuju podaci HGK, Hrvatska je proizvela i u inozemstvu prodala tri tone krumpira, a uvezla je čak 29 tisuća tona! A to je samo jedan od primjera, piše Glas Slavonije.

Jedna od namirnica za koju se često ističe da je nevjerojatno da je moramo uvoziti i da je ne možemo sami dovoljno proizvesti jest - češnjak. A njega godišnje uvezemo 1.800 tona i to iz Kine. Svi koji su ga kušali znaju da kvalitetom nije ni do koljena hrvatskom češnjaku, no uvoziti ga moramo. Nemamo ni dovoljno razvijenu proizvodnju ni uvjete za njegovo skladištenje do distribucije krajnjem potrošaču. Kao dodatni problem Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, ističe i slabo organiziran otkup, jer nekim trgovačkim lobijima više odgovara jeftin uvoz. Uz hrvatsko maslinarstvo mi kupujemo masline prerađene u Češkoj i Velikoj Britaniji, gdje ne raste ni 'm' od maslina, a gljive stižu iz Mađarske. Većina svinjetine na stolove hrvatskih građana ne stiže iz Slavonije, nego iz Nizozemske i Njemačke pa čak i iz Brazila, odakle je prošle godine u Hrvatsku uvezeno 325 tona smrznutog goveđeg vrata i plećke.

Članak u cijesloti možete pročitati OVDJE