POPLAVA MIGRANATA

Zašto Jordan i Egipat ne žele primiti palestinske izbjeglice iz Gaze

21.10.2023 u 21:00

Bionic
Reading

Rat između Izraela i Hamasa izazvao je humanitarnu zabrinutost za sudbinu 2,3 milijuna Palestinaca u Gazi, posebice jer se izraelski osvetnički udari iz zraka nastavljaju i čini se da je kopneni upad neizbježan.

Hamas je 7. listopada u terorističkom upadu u Izrael ubio više od 1400 ljudi, prema podacima izraelske vojske. Najmanje 3.785 Palestinaca ubijeno je od početka izraelske odmazde, prema ministarstvu zdravstva u Gazi.

Kopneni rat bi dramatično povećao broj mrtvih.

Unatoč očekivanjima da bi susjedne arapske nacije s dubokim vezama s Palestincima mogle pružiti utočište i Jordan i Egipat su nedvosmisleno izjavili da neće prihvatiti izbjeglice, piše Insider.

Neće biti izbjeglica u Jordanu ni izbjeglica u Egiptu", rekao je jordanski kralj Abdullah II ovog tjedna, proglasivši to "crvenom linijom" koja se neće prijeći.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri također je u utorak rekao da Egipat više neće primati palestinske izbjeglice, navodeći ekonomski "teret" i ne želeći snositi samo "odgovornost" za njihov prihvat.

Trojica stručnjaka za regiju, koji su razgovarali s Insiderom, istaknuli su složenost pozicija Egipta i Jordana.

Prošli tjedan je izraelska vojska pozvala je na evakuaciju stotine tisuća Palestinaca u gradu Gazi zbog zračnih udara. Traže da odu južnije prema granici s Egiptom.

Sada postoji povećana koncentracija Palestinaca u južnoj Gazi, u blizini trenutno zatvorenog graničnog prijelaza Rafah prema egipatskom Sinajskom poluotoku.

  • +15
Palestinske izbjeglice Izvor: Profimedia / Autor: Habboub Ramez/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ova situacija mogla bi dovesti do priljeva izbjeglica u Egipat, budući da Palestinci traže sigurnost u susjednoj zemlji usred sukoba koji su u tijeku, rekao je u razgovoru za Insider Hasan Al Momani, profesor na Sveučilištu u Jordanu koji se specijalizirao za upravljanje sukobima.

Slično tome, postoji zabrinutost da bi eskalacija sukoba mogla dovesti do širenja na Zapadnu obalu, što bi potencijalno moglo potaknuti Palestince da krenu istočno prema Jordanu, rekao je Al Momani.

'Stotinu tisuća ljudi bi se moglo htjeti preseliti u Jordan', - zemlju koja već ima veliku populaciju izbjeglica.

Jordan je domaćin drugoj najvećoj populaciji izbjeglica po glavi stanovnika u svijetu, od kojih mnogi žive u kampovima. To je također zemlja koja je, prema podacima Amnesty Internationala, primila najveći broj palestinskih izbjeglica.

'Nema šanse da Jordan želi da bude natrpan s još više izbjeglica', rekao je Al Momani. 'Oni jednostavno ne vjeruju da si to mogu priuštiti. Ne mogu si to priuštiti ni politički.'

U Egiptu, gdje je ministar vanjskih poslova rekao da će se zemlja boriti s ekonomskim teretom priljeva izbjeglica, govori se o nekoj vrsti financijskog dogovora kako bi se ublažio udarac.

Chris Doyle, direktor Vijeća za arapsko-britansko razumijevanje, rekao je za Insider da bi to morala biti prilično uvjerljiva ponuda da Egipat pristane, ali kao što se moglo vidjeti sa sirijskim izbjeglicama i tamošnjim donatorskim programima, uskoro sve to postaje nedovoljno financirano.

No, ni novac nije sve, rekao je Doyle, postoji još jedno važno pitanje za egipatske i jordanske političare - ne žele da ih se smatra pomagačima u raseljavanja palestinskog naroda.

'Sami Palestinci su, naravno, vrlo oprezni oko bijega u Egipat, jer 70% stanovništva Gaze su izbjeglice', rekao je Doyle. Mnogi imaju 'gorko povijesno iskustvo' da im nije dopušten povratak u svoje domove nakon prijašnjih sukoba.

'To je stvorilo situaciju u kojoj se mnogi boje da bi, ako napuste svoje domove, mogli postati trajne izbjeglice u inozemstvu', rekao je Doyle.

Taj strah od raseljavanja značajno je 'obilježje palestinskog stanja', rekao je za Insider Lex Takkenberg, koji je tri desetljeća radio s UN-om na palestinskim izbjeglicama, a sada je viši savjetnik za Arapsku renesansu za demokraciju i razvoj sa sjedištem u Jordanu. .

Mnogi Palestinci koji žive u Jordanu, Egiptu i drugdje u regiji prvi put su tamo stigli nakon što su raseljeni 1948. ili nakon Šestodnevnog rata 1967.

'Ako na to gledate samo iz humanitarnog kuta, znate da bi privremeno preseljenje na Sinaj učinilo dostavu humanitarne pomoći puno, puno lakšom', rekao je Takkenberg dodavši da s druge strane, znamo da to ne bi bilo privremeno."

Rekao je da upravo u ovoj pozadini Egipat i Jordan ne bi željeli vidjeti kako prihvaćaju raseljene Palestince jer 'ne žele biti suučesnici druge Nakbe'.

(Nakba, što na arapskom znači 'katastrofa', palestinski je izraz koji se odnosi na njihovo masovno raseljavanje nakon arapsko-izraelskog rata 1948.)

To su rekli i egipatski političari.

  • +4
Saudijski krunski princ Mohammad bin Salman i egipatski predsjednik Abdel Fattah El-Sisi Izvor: Profimedia / Autor: Egyptian President Office \ apaimages / imago stock&people / Profimedia

Mustafa Bakri, egipatski zastupnik, rekao je prošli tjedan da je Egipat 'upozorio i Izrael i druge međunarodne strane da će se boriti protiv bilo kakvih pokušaja da se Palestinci pokušaju preseliti na Sinaj'.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi rekao je u srijedu da će milijuni Egipćana odbiti 'prisilno raseljavanje' Palestinaca na Sinaj.

Ako bi Palestinci pobjegli na Sinaj, to bi moglo izazvati 'dramatičnu nestabilnost' u regiji, što Egipćani ne žele, rekao je Takkenberg.

'Egipat se već bori s elementima Islamske države na Sinaju i drugim ekstremistima', dodao je.

Od 2011. egipatska vojska i policija bore se protiv militanata povezanih s ISIS-om. Strah je da bi dolazeći militanti Hamasa mogli unijeti daljnju nestabilnost u regiju.

Sisi također općenito sumnjičavo gleda na Hamas, koji je ogranak Muslimanskog bratstva, a Kairo ga smatra potencijalnom sigurnosnom prijetnjom.

'Ovo je posljednja stvar koju Sisi želi, kako iz sigurnosne tako i iz političke perspektive', rekao je Takkenberg.

No, u konačnici, rekao je Takkenberg, razumijevanje čvrstih stajališta Jordana i Egipta zahtijeva sveukupno uvažavanje konteksta.

 'Ne možete razumjeti pitanje palestinskih izbjeglica dok u isto vrijeme ne razumijete šire povijesne, političke i pravne okolnosti koje okružuju to pitanje', poručio je.

Sve to ostavlja one u Gazi u vrlo nesigurnom položaju.