PROJEKT EUROPSKE KOMISIJE

Ova slikovnica pomaže djeci u Hrvatskoj da razumiju i podrže vršnjake iz Ukrajine

20.10.2023 u 19:09

Bionic
Reading

Europska komisija izdala je slikovnicu za djecu 'Djevojčica sa širom otvorenim očima' kako bi podigla svijest o izazovima s kojima se suočavaju djeca koja su uslijed rata u Ukrajini potražila utočište u zemljama EU-a, uključujući Hrvatsku. Slikovnica je namijenjena djeci, roditeljima, odgojiteljima i nastavnicima, ali i svima koji se susreću s djecom iz Ukrajine, a nosi snažnu poruku suosjećanja, solidarnosti i podrške

Slikovnicu, koju je ilustrirala poznata ukrajinska ilustratorica Anna Sarvira, čije su ilustracije svakodnevnog života u Ukrajini pod prijetnjom rata bile izložene i u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku, danas je predstavljena u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Tim povodom okupljenima se obratila Andrea Čović Vidović, v.d. voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj: 'Djeca koja su pobjegla od rata u Ukrajini prisiljena su za sobom ostaviti cijeli svoj život, uključujući obitelj, prijatelje i školu te krenuti ispočetka u novoj sredini. Zato je važno prepoznati izazove s kojima se susreću i pružiti im podršku, a upravo je škola jedno od prvih mjesta njihova kontakta s lokalnom djecom. Kroz slikovnicu nastojimo ovu složenu temu približiti djeci i učiniti opipljivima izazove i emocije kroz koje njihovi vršnjaci iz Ukrajine prolaze pri integraciji u zajednicu u Hrvatskoj'.

Europska komisija predstavila slikovnicu koja pomaže djeci da pruže podršku vršnjacima iz Ukrajine Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jeffrey Jemric

U knjižnici je organizirano čitanje slikovnice za 40-ak hrvatskih i ukrajinskih učenika trećeg, odnosno četvrtog razreda OŠ Jabukovac i OŠ Pavleka Miškine iz Zagreba, a u čitanju su sudjelovale spisateljica i producentica Jelena Veljača te voditeljica i poduzetnica Nevena Rendeli Vejzović uz stručno vodstvo Knjižnice.

'Djevojčica sa širom otvorenim očima' govori o izbjeglici iz Ukrajine koja se u svojoj novoj školi u Hrvatskoj sprijateljuje s djevojčicom koja zamjećuje da joj je potrebna podrška. Kroz njihovu priču saznajemo kako obratiti pažnju na osobe koje bježe od rata i olakšati im integraciju u novu sredinu, među njihove vršnjake i školske kolege. Slikovnica je koristan alat koji može poslužiti u razgovoru s djecom na njima prilagođen i pristupačan način o utjecaju rata na djecu iz Ukrajine, pomoći im da bolje razumiju situaciju iz koje dolaze i obzirnije im pristupe.

Takav je razgovor s okupljenim učenicima nakon čitanja slikovnice vodio Franjo Lovro Popović iz Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela. Školarci su raspravljali o tome kako se njihovi školski prijatelji iz Ukrajine osjećaju nakon što su morali napustiti svoj dom te kako im mogu pomoći da se osjećaju prihvaćeno u novoj školi. Franjo Lovro Popović potiče sve koji se susreću s djecom iz Ukrajine da ih saslušaju ako su spremna govoriti o svojim iskustvima i osjećajima te ih pokušaju razumjeti. Važno je da se svako dijete iz Ukrajine u novoj sredini osjeća sigurno, uvaženo i nediskriminirano te reagirati ako ga druga djeca omalovažavaju ili maltretiraju.

Istaknuo je to i Didier Reynders, europski povjerenik za pravosuđe: 'Razumijevanje iskustava ljudi koji bježe od rata i priznavanje njihovih prava ključno je kako bismo gradili inkluzivnije, suosjećajnije i pravednije društvo. Uključivanjem djece već u ranoj dobi koristeći moć pripovijedanja, nadamo se potaknuti osjećaje empatije i solidarnosti kao temelj svjetlije budućnosti za sve'.

Kako bi važna poruka o podršci žrtvama rata doprla do što većeg broja djece i odraslih, tiskani će se primjerci slikovnice moći pronaći u odabranim knjižnicama, školama i organizacijama koje pružaju podršku raseljenim osobama iz Ukrajine, a u digitalnom obliku dostupna je na internetskoj stranici kampanje 'Držat ću oči širom otvorene'. Osim na hrvatskom i ukrajinskom jeziku, dostupna je na još 11 jezika - engleskom, francuskom, nizozemskom, bugarskom, češkom, estonskom, mađarskom, latvijskom, poljskom, rumunjskom i slovačkom.

Izdavanjem slikovnice Europska komisija nastavlja kampanju 'Držat ću oči širom otvorene' usmjerenu podizanju svijesti o pravima žrtava u Europskoj uniji. Kampanja je dio prve strategije EU-a o pravima žrtava, a cilj joj je osigurati da sve žrtve svih zločina razumiju kako ostvariti svoja temeljna prava i kome se obratiti za podršku. O pravima žrtava u EU-u: Direktivom o pravima žrtava iz 2012. godine Europska komisija jamči niz prava žrtvama svih zločina, uključujući pravo na pristup informacijama, pravo na podršku i zaštitu u skladu s individualnim potrebama i postupovnim pravima žrtava. Žrtve također imaju pravo da se prema njima postupa s poštovanjem, na osjetljiv, prilagođen, profesionalan i nediskriminirajući način.

Komisija je 12. srpnja 2023. usvojila prijedlog revizije Direktive o pravima žrtava kako bi se dodatno ojačala prava žrtava kaznenih djela u EU-u. Prema sada važećim pravilima, žrtve ratnih zločina imaju koristi od pravila EU-a o pravima žrtava ako se kazneni postupci vezani uz te zločine odvijaju unutar Europske unije.