PRIJETNJE RAVNATELJICI JASENOVCA

Zašto je Miljkov ustaški e-mail prekršaj, a ne kazneno djelo?

19.02.2014 u 16:36

Bionic
Reading

Udruge za ljudska prava izrazile su danas nezadovoljstvo što kutinsko Državno odvjetništvo predsjednika HČSP-a Josipa Miljka goni samo prekršajno, a ne kazneno, zbog toga što je ravnateljici Spomen područja Jasenovac poslao e-mail poruku s ustaškim pozdravom u kojoj ju je optužio za četničku propagandu.

Zato će uduge Centar za mirovne studije, Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) i Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću pružiti pravnu pomoć ravnateljici Nataši Jovičić u njezinoj privatnoj kaznenoj tužbi protiv predsjednika HČSP-a Josipa Miljka.

Udruge krivom smatraju odluku kutinskog Državnog odvjetništva te ocjenjuju da ono nije prepoznalo opasnost prijetnji izrečenih od ljudi koji se pozivaju na nacističku ideologiju, tj. njezinu ustašku inačicu.

'Nadamo se da ćemo na temelju tog privatnog kaznenog progona postaviti praksu koja će pokazati da institucije u Hrvatskoj znaju primjenjivati kazneni zakon i na one koji i sami sebe nazivaju fašistima i veličaju tu ideologiju', rekla je Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije.

Napomenula je i da se u tom slučaju ne radi o slobodi ljudskog govora i legitimnom političkom stavu, kako smatra Miljak, već da je Europski sud za ljudska prava u slučaju čovjeka koji je poricao da se dogodio holokaust presudio kako to ne spada u slobodu govora. Upitala se što bi bilo da je takvo pismo poslano poslano npr. Spomen području Ovčara i potpisano četničkim pozdravom. "Bi li tada Državno odvjetništvo drugačije reagiralo", kazala je.

Predsjednica Documente Vesna Teršelič založila se za jačanje kulture sjećanja u Hrvatskoj, jer se pamćenje zločina u razdoblju od Drugog svjetskog rata do Domovinskog rata ne može samo prepustiti radu pojedinih škola. 'S obzirom na razmjere genocida u Drugom svjetskom ratu vrlo je važno da nadležne institucije preuzmu odgovornost, ali ne na način kako to radi Državno odvjetništvo. Na institucijama progona je da pošalju jasnu poruku', smatra Teršelič.

Predsjednik GOLJP-a Zoran Pusić rekao je i da je na današnju konferenciju za novinare pozvana i Jovičić, ali je ona to odbila jer se boji daljnjeg izlaganja prijetnjama. Istaknuo je i kako je cilj pokreta koji propagiraju nasilje da zaplaše ljude, a što treba spriječiti.

Pusić je također izrazio nezadovoljstvo odlukom da se Miljka prekršajno goni kao da se npr. krivo parkirao. 'To je opasna društvena pojava, jer pokreti i stranke koji se pozivaju na fašizam i ustaštvo su uvijek bazirani na propagiranju nasilja prema političkim neistomišljenicima i manjinama', kazao je.

Ravnateljici Spomen područja Jasenovac 1. prosinca 2013. stigle su dvije prijeteće poruke putem e-maila - jedna anonimna sa prozivkama na antihrvatstvo i izdaju, sa slikom puščanog metka i prijetnjama likvidacijom, a druga potpisana sa sličnim uvredama od strane Miljka, koji je i javno potvrdio da je poslao taj e-mail.

Podsjetimo, kutinsko državno odvjetništvo podnijelo je optužni prijedlog protiv predsjednika HČSP-a Josipa Miljka, tereteći ga da je slanjem e-mail poruke s ustaškim pozdravom u kojem je ravnateljicu Spomen područja Jasenovac optužio za četničku propagandu, počinio prekršaj, a ne kazneno djelo prijetnje.

Miljka i njegovu političku stranku, kutinsko tužiteljstvo tereti prekršajno temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije, a ne kazneno zbog čega su ga prijavili ravnateljica te ustanove i još tri udruge. Ravnateljica je zbog tog maila ranije Miljka kazneno prijavila zbog prijetnje, a protiv njega kaznene prijave podnijele su i tri udruge, koje su ga teretile i zbog poticanja na nasilje i mržnju. No, kutinsko tužiteljstvo je nakon provedenih izvida 4. veljače 2013. odbacilo obje kaznene prijave jer je ocijenjeno da iz sadržaja poruke ne proizlaze obilježja tih kaznenih djela već prekršaja.

Miljka i njegovu političku stranku, kutinsko tužiteljstvo tereti prekršajno temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije, a ne kazneno zbog čega su ga prijavili ravnateljica te ustanove i još tri udruge.

Ravnateljica je zbog tog maila ranije Miljka kazneno prijavila zbog prijetnje, a protiv njega kaznene prijave podnijele su i tri udruge, koje su ga teretile i zbog poticanja na nasilje i mržnju.

No, kutinsko tužiteljstvo je nakon provedenih izvida 4. veljače 2013. odbacilo obje kaznene prijave jer je ocijenjeno da iz sadržaja poruke ne proizlaze obilježja tih kaznenih djela već prekršaja.

Čelnik HČSP-a je, prema sumnjama tužiteljstva, kao predsjednik te političke stranke lani, 1. prosinca poslao ravnateljici Spomen područja Jasenovac poruku pod naslovom Vi širite četničku propagandu koja je kod nje izazvala osjećaj nelagode te osobnog i profesionalnog poniženja.

Spornu poruku, Miljak je poslao ravnateljici te ustanove na službeni mail zbog zastrašivanja, vrijeđanja i neslaganja s njenim uvjerenjem i djelovanjem, a potpisao ju je svojim imenom, prezimenom i funkcijom, uz dodatak Za Dom Spremni!, izvijestilo je tužiteljstvo, navodeći samo dob okrivljenika.

Tužiteljstvo navodi da su u tijeku izvidi radi otkrivanja identiteta pošiljatelja e-maila sa slikom stiliziranog puščanog zrna u letu koji je također tog dana dostavljen ravnateljici Spomen područja Jasenovac i petorici djelatnika.

DORH je odluku o podnošenju optužnog prijedloga protiv čelnika HČSP-a objavio uoči konferencije za novinare koje su nevladine udruge sazvale za danas zbog neadekvatne reakcije kutinskog tužiteljstva na prijetnje toj ustanovi.