šokirao vijećnike u šibeniku

'Zašto ja, bivši vojnik SAO Krajine, ne mogu dobiti lovačku pušku?'

 • Autor: V. Mo. / Hina
 • Zadnja izmjena 07.08.2017 15:28
 • Objavljeno 07.08.2017 u 14:56
Stevo Žeželj u skupštinu je ušao na listi Stipe Petrine

Stevo Žeželj u skupštinu je ušao na listi Stipe Petrine

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Šibensko-kninska Županijska skupština završila je u ponedjeljak burno kako je i počela, kad je reagiranje u vijećnici izazvao predstavnik srpske nacionalne manjine Stevo Žeželj, jedan od vijećnika Nezavisne liste Stipe Petrine koji su tijekom cijele sjednice stajali oko govornice, poručivši da je vrijeme da se 'prevaziđe građanski rat'

Tijekom zadnje točke dnevnog reda na sjednici županijske skupštine, rasprave o županijskom master planu turizma koja se dotaknula i lovstva odnosno lovišta, vijećnik Žeželj je pitao zašto on, kao pripadnik vojske SAO Krajine danas ne može dobiti dozvolu za lovačku pušku kada je Hrvatska država abolirala sve pripadnike Krajinske vojske koji nisu počinili zločine.

'Ja sam lovac od 1982. godine, a sada mi ne daju dozvolu za pušku jer sam se u ratu borio na strani Srpske Krajine. Predao sam tužbu na sud u Splitu, ali ja ne govorim u svoje osobno ime, već smatram da je vrijeme da se konačno građanski rat prevaziđe,' kazao je Žeželj i izazvao glasno negodovanje u vijećnici.

Za govornicu je stao predsjednik Skupštine Nedjeljko Dujić koji je odgovor dao kao predsjednik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije.

'U Hrvatskoj nije vođen građanski rat i danas o tome ne smijemo raspravljati. Dragi viječniće, ja vas smatram Hrvatom i sretan sam što se izjašnjavate da ste Hrvat. Što se tiče lovstva i držanja te nošenja vatrenog oružja, zakonom o oružju je jasno pisano kako se ono nosi, a svatko prolazi individualnu provjeru. Ne mogu vjerovati da je to jedini razlog da niste dobili dozvolu,' rekao je.

'Da biste dobili pravo nošenja oružja morate se učlaniti u udrugu, imati položen ispit i temeljem lovačke iskaznice imate pravo podnijeti zahtjev za nošenje oružja. Samo sudjelovanje u postrojbama koje su vršile agresiju na Hrvatsku, abolicijom, vi niste više krivi i to ne može biti razlog što vam ne daju da nosite oružje,' rekao je Nedjeljko Dujić.

 • +16
 • +13

Sjednica skupštine Šibensko-kninske županije

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Napomenuo je da će Lovački savez ići na usklađivanje zakona o lovstvu s europskim jer je sadašnji malo apsurdan. 'Ako susjed kaže da vas se boji i da ste agresivni, nitko vam neće dati oružje. To je ostavština zakona iz bivše države. Vjerujem da će po novom zakonu lovcima biti lakša nabava oružja,' dodao je.

Između Žeželja i Dujića zaiskrilo je još prije tijekom skupštine. 'Monstruozan je vaš stav da bi se Stipe Petrina trebao stidjeti što je njegovoj listi prišao pripadnik manjine. To je fašistički i šovinistički stav', rekao je Žeželj Dujiću.

Dujić je na to kazao on to nikada nije rekao te da će tražiti da mu se ispriča kada preslušaju snimku sa Županijske skupštine.

'Ja ne dijelim ljude po krvnim zrncima. Rekao sam da bi Stipe Petrina imao šest predstavnika da nije imao predstavnika nacionalne manjine. Ja vas molim, kada me već vrijeđate, nemojte me vrijeđati na toj osnovi. Inzistirat ću da se presluša snimka i da mi se ispričate. Niti sam odgojen niti rođen da ljude dijelim po vjeri i naciji. Smatram da ljudi mogu biti samo dobri ili loši. Nikome neću dopustiti da me na taj način pokuša iskompromitirati,' odvratio mu je Dujić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 17

Prikaži sve
 • drago41053@gmail.com

  07.08.2017 15:08 1 odgovora

  ni ja kao hrvatski dragovoljac ne mogu dobiti lovacku pusku,zasto mislis da bi ti trebao biti privilegiran,jer si more biti pucao na mene????

 • ajnicbugset

  07.08.2017 21:39 1 odgovora

  Stevo žeželj dok si živ ti si teroristička prijetnja miru RH ,to si dokaza .Ti terorista tražiš da se (prevaziđe ) to bi značilo kao da se nije ni dogodilo što ste izvršili agresiju na Hrvatski narod .Dok je Hrvatskog naroda neće se zaboravit niti će teroristi biti u mogućnosti da više ugroze RH....

 • samostalan

  07.08.2017 15:03

  Kaj no on pucao u ribice?

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi