TERMOMETRIRANJE NA ČEKANJU

Zašto Hrvatska ne provjerava temperaturu putnika i što uopće čini u zaštiti od koronavirusa?

24.01.2020 u 20:36

Bionic
Reading

Hoće li širenje koronavirusa iz Kine rezultirati i mjerenjem tjelesne temperature putnika u hrvatskim zračnim lukama? Mjera očuvanja zdravlja stanovništva uz pomoć termometriranja dosad nije aktivirana, a sudeći po odgovorima nadležnih - neće ni biti. Barem ne u skorije vrijeme

Dok deseci aerodroma u svijetu provode tzv. termometriranje putnika - provjeru temperature infracrvenim termometrima i termokamerama - u Hrvatskoj se tek počelo razgovarati o nabavci takve opreme, neslužbeno doznaje tportal iz jedne u nizu državnih službi nadležnih za zdravlje nacije.

Iz Zračne luke Franjo Tuđman, točnije iz tvrtke Međunarodna zračna luka Zagreb d.d., obavještavaju da je za definiciju i provedbu zaštitnih preventivnih mjera nadležan Odjel za epidemiologiju zaraznih bolesti pri Ministarstvu zdravstva. 'Međunarodna zračna luka Zagreb nije zaprimila nikakvu službenu obavijest vezano uz navedeno', odgovorili su tportalu s bivšeg Plesa.

Službene kontrole u području zaštite zdravlja ljudi obavlja Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata. Iz nje pak kažu da Inspektorat nema saznanja o donošenju odluke o postavljanju kamere za termometriranje, odnosno provjeru tjelesne temperature putnika iz Kine u zračnim lukama i/li na graničnim prijelazima zbog opasnosti od zaraze koronavirusom.

Putnici s 'očitim znakovima respiratorne bolesti' stavljaju se pod nadzor

'S obzirom na nepoznanice o putovima prijenosa i svim karakteristikama novog virusa, putnicima u međunarodnom prometu u povratku iz zahvaćenih područja granična sanitarna inspekcija savjetuje pridržavanje uobičajenih mjera opreza, kao što se inače savjetuje putnike radi smanjenja rizika od drugih zaraznih bolesti na putovanjima. U slučaju povratka putnika s očitim znakovima respiratorne bolesti, granična sanitarna inspekcija istog stavlja pod aktivni zdravstveni nadzor sukladno propisanim procedurama', stoji u odgovoru Državnog inspektorata tportalu.

  • +7
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Podsjećaju da se postupanje granične sanitarne inspekcije Državnog inspektorata temelji na Zakonu o državnom inspektoratu, a zdravstveni nadzor nad putnicima državljanima Republike Hrvatske i ostalim osobama koje dolaze u RH provodi se temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i primjenom međunarodnih zdravstvenih propisa.

'Napominjemo kako je u koordinaciji s HZJZ-om i Ministarstvom zdravstva kreiran dvojezični letak koji će biti distribuiran svima uključenim u provođenje nadzora, a nalazi se na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo', navode iz Državnog inspektorata, prilažući informativni i edukacijski letak s brojevima dežurnih epidemiologa s kojima putnik povratnik može kontaktirati u slučaju pojave simptoma povišene temperature, kašlja, otežanog disanja kako bi dobio upute te bio adekvatno zbrinut.

Termometriranje na američkim aerodromima Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a, ne smatra da je provjera tjelesne temperature putnika u zračnim lukama najsretnija, niti najisplativija mjera identificiranja zaraženih koronavirusom.

'U sezoni virusnih i bakterijskih zimskih infekcija puno je veća šansa da će zaustaviti osobu koja ima gripu. Dakle netko mora stalno biti tamo i pregledati svakoga s temperaturom te osigurati upućivanje u zdravstvenu ustanovu zbog dijagnostike. To je jako velik angažman da bi se ulovila uglavnom gripa. Drugo, čovjek zaražen koronavirusom ne mora u tom trenutku ni imati temperaturu, a kasnije oboljeti', objašnjava Kaić te je detaljna objašnjenja i upute oko putovanja i koronavirusa objavio danas u dokumentu HZJZ-a.

Napominje da bi se bolest trebala detektirati već u zrakoplovu. Ako je netko bolestan, to mora prijaviti osoblju koje će mu osigurati komfor i zaštitu ostalih putnika. Također, osoblje treba odmah obavijestiti odredišni aerodrom da dolaze s bolesnikom.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) zasad preporučuje oprez i detaljnije informiranje prije puta u Kinu. U kratkom objašnjenju MVEP podsjeća da su kineske vlasti 31. prosinca izvijestile o većem broju slučajeva virusne upale pluća u gradu Wuhanu, u pokrajini Hubei, prouzročene novom vrstom koronavirusa.

'Oboljeli imaju simptome povišene temperature, otežanog disanja te im je dijagnosticirana virusna pneumonija. Počeli su se pojavljivati slučajevi novih oboljelih u raznim dijelovima NR Kine, ali i u svijetu, uglavnom kod osoba koje su nedavno posjetile Wuhan ili bile u kontaktu s takvim osobama. Potvrđena je mogućnost prijenosa zaraze ovim virusom s osobe na osobu', sumiraju na Zrinjevcu.

'Lokalne vlasti Wuhana uvele su preporuku da se bez posebnog razloga ne napušta grad te su za odlaske zatvoreni zračna luka i željezničke stanice, a obustavljen je i javni prijevoz. Diljem NR Kine uvedene su preventivne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa, stoga se preporučuje strogo pridržavanje uobičajenih mjera smanjenja rizika od respiratornih bolesti te praćenje obavijesti kineskih zdravstvenih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije o stanju širenja virusa i preventivnim mjerama koje treba poduzimati, uzimajući u obzir to da se radi o novoj vrsti virusa i svakim danom se utvrđuju nove informacije', zasad je sve što kaže MVEP.