OSVRT GORANA FLAUDERA

Zašto Glavaševi šute dok ih HDZ-ovci gaze?

31.05.2013 u 19:57

Bionic
Reading

Sinoćnjim otkrivanjem spomenika dr. Franji Tuđmanu na Trgu slobode u Osijeku HDSSB je unio pomutnju u biračko tijelo HDZ-a, okupivši na istome mjestu čelnike dotad oštro suprotstavljenih političkih stranaka koji su se, zbog svečanosti trenutka, međusobno odnosili s uvažavanjem. Time je u borbu za naklonost HDZ-ovih birača, čiji će glasovi najvjerojatnije presuditi o novom osječkom gradonačelniku, HDSSB pokazao kako mu ni najveća nacionalna svetinja nije dovoljno sveta, a da je ne bi iskoristio za još jedno osvajanje vlasti

Da je toga svjestan i predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, bilo je jasno nakon što je danas u Osijeku pred novinarima javno predbacio organizatorima kako su spomenik mogli postaviti i za dva dana ili prije šest mjeseci, no postavili su ga nekoliko dana prije završetka izbora.

Podržavajući kolege u osječkom HDZ-u, koji su predizbornu kampanju vodili uporno prozivajući HDSSB-ovu vlast zbog financijskih afera, nepotizma i korupcije, Karamarko je ponovio da su stranački ogranci samostalni u odlučivanju te da je osječki radio unutar programskih okvira stranke.

Grad plaća HDSSB-ovu kampanju

Spomenik dr. Franji Tuđmanu stoji 550.000 kuna, plus 65.000 kuna nagrade kiparu Anti Jurkiću. Za koncert Miroslava Škore poslije svečanosti izdvojeno je 40.000 kuna. Obnova Srednjoškolskog igrališta otvorenog u utorak stajala je 4.986.000 kuna, a vatromet još 10.000 kuna.

Colonia je koncert naplatila 45.000 kuna. Sve to i mnoštvo drugih događaja posljednjih dana u Osijeku, za koje u HDSSB-u tvrde da nisu politički skupovi i nemaju veze s predizbornom kampanjom, plaćeno je iz gradskog proračuna Osijeka.

Nakon otkrivanja spomenika HDSSB-ovci su građanima podijelili 3.000 hrvatskih zastava.

Gradonačelnik Bubalo rekao je da ih je 'sam kupio vlastitim novcem i uz pomoć donacija desetak prijatelja', a ni to nema veze s predizbornom kampanjom…

Usprkos upornim nastojanjima pojedinih novinara da se odredi prema kandidatima, predsjednik HDZ-a ustrajao je na poruci članovima i simpatizerima da glasuju prema svojoj savjesti.

‘HDSSB je izdao načela Tuđmanove politike’

Premda Ivica Vrkić nastupa kao nezavisan kandidat, Karamarko ga odbija podržati jer iza njega stoje SDP, HNS i HSU, a poznato je da 'HDZ ne podržava kandidate SDP-a', dok bi podrška Krešimiru Bubalu predstavljala udar na novo vodstvo osječkog HDZ-a i nekompromitirane mlade ljude koji ga vode nepunih godinu dana.

U skladu s takvom politikom predsjednik GO-a HDZ-a, Damir Kramarić, u srijedu je javno osudio postavljanje spomenika dr. Tuđmanu u predizborne svrhe i upitao zašto čelnici današnjeg HDSSB-a nisu Tuđmanu podignuli spomenik kada su krađom glasova doveli Ivu Sanadera na čelo HDZ-a i provodili detuđmanizaciju Hrvatske ili kada su tog istog Tuđmana u listopadu 1991. godine javno, u odluci o raspuštanju osječkog HDZ-a, nazivali diktatorom i neoboljševikom koji je izdao program HDZ-a.

'Pitam ih javno: tko plaća i organizira tu političku avanturu? Isti taj HDSSB – Bubalo, Šišljagić, Burić i Drmić – koji podcjenjuje inteligenciju naših sugrađana i koji bi se posljednji smio kititi likom i djelom dr. Tuđmana, kojega sada ovako jeftino koristi u predizborne svrhe', rekao je Kramarić.

Pridružio mu se i kandidat za župana Goran Ivanović Lac rekavši da je sve što se posljednjih dana piše o približavanju HDZ-a i HDSSB-a jeftin marketinški trik i laž koju nikad neće prihvatiti.

'HDSSB je izdao načela Tuđmanove politike osnovavši regionalnu stranku jer dr. Tuđman nikad nije podržavao regionalizam kao politički smjer u Hrvatskoj. HDZ nema nikakvih interesa pregovarati s HDSSB-om, političkom tvorevinom koja je nanijela najviše zla ovom narodu i regiji i nikad s njima neću sjesti za stol i pregovarati o koaliciji', dodao je Ivanović.

Ni riječ protiv HDZ-a

Znakovito je kako su u HDSSB-u posljednjih mjeseci šutke podnosili žestoke kritike osječkog HDZ-a, svjesni kako bez poslijeizbornog dogovora s njim neće moći zadržati većinu u osječkom Gradskom vijeću ni u Županijskoj skupštini, budući da su prema drugim političkim opcijama već porušili sve mostove.

Čak je i Branimir Glavaš, obraćajući se iz mostarskog zatvora gledateljima Slavonske televizije i čitateljima Glasa Slavonije, redom se obrušavajući na popularnije oporbene kandidate i njihove liste, mudro zaobišao HDZ. Nigdje ni spomena suludom uvjetu što ga je još lani javno postavljao HDZ-u za bilo kakve pregovore – da mu se 'Karamarko prvo mora javno ispričati zbog sudjelovanja u politički montiranom sudskom postupku po nalogu Ive Sanadera', imputirajući pritom predsjedniku HDZ-a da mu je u zatvor slao emisare s ponudama o suradnji dviju stranaka.

Sada bi Karamarko, koji je to tada nazvao monstruoznom laži i izmišljotinom, sve to trebao pogaziti skupa s obnovljenim osječkim HDZ-om, u zamjenu za podršku stranke ratnog zločinca koju i sam podrugljivo naziva ‘sljedbom’, kako bi u slučaju prijevremenih parlamentarnih izbora dobio i njihovu podršku u rušenju SDP-ove vlasti.

No nacionalnu važnost koju si je HDSSB još donedavno pripisivao pokušavajući po Hrvatskim regijama etablirati sestrinske stranke lokalni izbori sveli su u realne granice Osječko-baranjske županije, pa jake karte za partiju s Karamarkom jednostavno više nemaju. Zato su njihove opsjene o suradnji s HDZ-om, u što su upregnuli i lik i djelo dr. Franje Tuđmana, samo navlakuša koja bi do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju trebala zavesti birače HDZ-a da prevagnu u korist Krešimira Bubala i omoguće im opstanak na vlasti na prostoru kojim pod vodstvom Branimira Glavaša parazitiraju već pune 23 godine.