ŠTO JEDEMO?

Zaraženo meso i mlijeko iz BiH - nestalo i nitko ne zna gdje je

PILETINA

PILETINA

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Gdje je završilo i je li uništeno zaraženo meso peradi i velike pošiljke mliječnih proizvoda iz BiH, vraćeni s granice s Hrvatskom, službene institucije u Hrvatskoj i BiH – ne znaju, odnosno tvrde da ne znaju!

Riječ je o, kako je pisao Novi list, četiri velike pošiljke mesa peradi i mliječnih proizvoda koje su tijekom ove godine 'pale' na uzorkovanju pri ulasku iz BiH u Hrvatsku te još četiri pošiljke mliječnih proizvoda koje, ponovno, nisu zadovoljile na revizijskim kontrolama nakon prvih, loših rezultata. Riječ je, dakle, o velikim količinama hrane za koju hrvatska strana tvrdi da je vraćena proizvođaču u BiH na uništavanje, dok bosanska strana odgovara kako im se ništa nije vratilo, niti su ikad obaviješteni o zaraženim pošiljkama!

Tko kome podmeće

'Nadležno tijelo RH je o nesukladnim vraćenim pošiljkama obavijestilo Ured za veterinarstvo BiH. U navedenom dokumentu se od nadležnog tijela BiH traži da provede kontrolu u predmetnom objektu te otkloni uzroke nesukladnosti u proizvodnji hrane. Osam pošiljaka hrane koje su nakon uzorkovanja imale pozitivne rezultate, a sukladno proceduri i dogovoru između uvoznika i proizvođača, vraćene su u BiH, o čemu kao dokaz postoje dokumenti Carinske službe RH', stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede Novom listu. U nekim slučajevima, kažu, ako tako odluči uvoznik, nesukladna hrana se neškodljivo može ukloniti u Hrvatskoj, u objektu za preradu nusproizvoda životinjskog podrijetla, Agroproteinki, no zaražene pošiljke nisu završile tamo, već su, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, vraćene u BiH.

Bosanske institucije, međutim, tvrde drugačije – ništa im u ovoj godini, zaraženo, nije vraćeno. Prema izjavi Ljubomira Kalabe, direktora Ureda za veterinarstvo BiH, Ured 'nije obaviješten da se nešto dogodilo, i da je neka pošiljka iz BiH zaustavljena ili vraćena'. Kontaminacija hrane moguća je u prijevozu, može se čuti u BiH, no činjenica je da je riječ o ukupno osam pošiljaka koje nisu prošle na laboratorijskim testovima, dakle i onima koje su išle na uzastopne, revizijske kontrole. 'Gospodina Ljubomira Kalabu, odnosno njihovo nadležno tijelo, pismeno smo obavijestili nakon višestruko nesukladnih pošiljaka da provede kontrolu u predmetnom objektu te otkloni uzroke nesukladnosti u proizvodnji hrane', uzvraćaju iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.

Bosanski su mediji, dakako, stali na stranu svoje veterinarske inspekcije i proizvođača, pa tvrde da je cijela priča 'očito plasirana iz nekih drugih razloga'. Kojih konkretno, ne navode, no i bosanska javnost, očekivano, reagira na isti način, uvjerena kako je riječ isključivo o hrvatskom 'podmetanju'.

Termička obrada

I dok se iz BiH poručuje da im njihove zaražene pošiljke nisu ni vraćene, niti za njih znaju, činjenica je i to da u BiH ni ne postoji objekt, poput Agroproteinke u Hrvatskoj, za zbrinjavanje i preradu nusproizvoda životinjskog porijekla. Što se, na kraju, događa s ovakvim pošiljkama i što građani jedu, ne samo u BiH, nego i u Hrvatskoj – opravdano je pitanje javnosti. Nije tajna da propisi općenito dozvoljavaju da se mliječni proizvodi zaraženi bakterijama koje se mogu ponovnom termičkom obradom uništiti pretvaraju u nove mliječne proizvode, poput mlijeka u prahu i slično, osim ako su u tim proizvodima evidentirane veće, termički neuništive opasnosti, poput ostataka veterinarskih lijekova ili teških metala. Tek tada se, priznaju upućeni veterinarski stručnjaci, svuda u proizvodnji mliječni proizvodi zaista nepovratno uništavaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!