epidemija potkornjaka

Splitski SDP-ovci traže ostavku gradonačelnika Krstulovića Opare

21.02.2019 u 14:07

Bionic
Reading

Splitski SDP zatražio je u četvrtak ostavku gradonačelnika Andre Krstulović Opare ocjenjujući da Akcijski plan za suzbijanje epidemije mediteranskog potkornjaka u Park-šumi Marjanu, koji je donesen prije više od godinu dana, nije na vrijeme proveden

"S obzirom na to da gradonačelnik Andro Krstulović Opara kao čelna osoba izvršnog tijela osnivača Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjanom nije proaktivno djelovao, već je dopustio drastično pogoršanje situacije, SDP Split traži od gradonačelnika da podnese ostavku", navodi u priopćenju splitski SDP.

Kako se ističe, prema informacijama kojima raspolaže splitski SDP, gradonačelnik nije čak odgovorio na zamolbu od 6. kolovoza u kojoj ga ravnatelj Javne ustanove moli da se sastanu kao bi razgovarali o suzbijanju mediteranskog potkornjaka pa je ravnatelj tu zamolbu morao ponoviti požurnicom od 3. rujna 2018.

Splitski SDP podsjeća kako je 17. studenoga 2017. predstojnik Zavoda za zaštitu šuma i lovno gospodarenje Hrvatskoga šumarskog instituta Milan Pernek otkrio da je borove na Marjanu napao mediteranski potkornjak, a 2. veljače 2018. izrađen je Akcijski plan za suzbijanje potkornjaka.

"Još nema odgovora na pitanje što su Grad i Javna ustanova točno radili više od godinu dana od izrade Akcijskog plana. Za to je odgovoran ravnatelj Javne ustanove Damir Grubišić, i to je razlog za njegovu smjenu", poručili su iz splitskog SDP-a.

Inače, suzbijanje epidemije mediteranskog potkornjaka na Marjanu počelo je 13. veljače ove godine, a planira se posjeći oko 20.000 stabala, što je oko trećine stabala u toj park-šumi.