koronavirus u bih

Zaraza u Tešnju i dalje se širi, potvrđeno sedam novih slučajeva

30.05.2020 u 12:23

Bionic
Reading

Testiranja na koronavirus provedena u Bosni i Hercegovini u zadnja 24 sata pokazuju da se u Tešnju i dalje održava žarište infekcije iako broj novozaraženih postupno opada, objavile su u subotu zdravstvene ustanove

Na Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu testirali su 277 uzorka i utvrdili da je njih osam pozitivno, a sedam se odnose na osobe s područja Tešnja.

Još jedan slučaj zaraze od petka potvrdili su u Republici Srpskoj i to u Banjoj Luci.

U Tešnju, gradu u središnjem dijelu BiH, 21. svibnja naglo se proširila zaraza nakon što je virusom zaražen netko od zaposlenika jedne tvornice.

Tvornica ima osamdeset zaposlenih i upravo među njima i članovima njihovih obitelji registrirani su svi novozaražni. Mjera samoziolacije određena je za oko stotinu osoba.

No broj novozaraženih potvrđen do subote manji je u odnosu na prethodne dane kada su novozaražene registrirali dvoznamenkastim brojkama.

Tešanj je tako statistički na sedmom mjestu među gradovima u BiH u kojima je registriran najveći broj slučajeva zaraze koronavirisom odnosno njih 70.

  • +4
Konferencija za medije Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Na prvom je mjestu Banja Luka gdje je registrirana čak četvrtina od ukupnog broja zaraženih koji je do subote bio nešto manji od dvije i pol tisuće.

Zdravstvene vlasti u BiH epidemiološku situaciju u zemlji opisuju kao stabilnu no građanima se i dalje preporučuju mjere opreza, posebice održavanje fizičke distance i osobne higijene.