ORBAN OPET ZAKUHAO

'Zaratile' Norveška i Mađarska

05.06.2014 u 15:30

Bionic
Reading

Kako javlja EU Observer, Norveška i Mađarska ušle su u diplomatski rat zbog toga što je mađarska policija izvršila u Budimpešti raciju u prostorima nevladine organizacije koja distribuira pomoć iz nordijskih zemalja

Višetjedne napetosti između Mađarske i Norveške oko novčane pomoći nordijskih zemalja mađarskim nevladinim udrugama kulminirale su ovaj tjedan zbog racije koju je u Budimpešti provela tamošnja policija. Organi državne sigurnosti upali su početkom tjedna u ured nevladine organizacije koja distribuira nordijska sredstva u Mađarskoj, a u srijedu je mađarski veleposlanik u Oslu pozvan na hitan sastanak u norveško Ministarstvo vanjskih poslova, gdje se suočio s brojnim kritikama zbog ponašanja svoje države.

Mađarski premijer Viktor Orban je pak optužio Norvežane da financiraju opozicijske političke stranke, napose zelenu stranku LMP, koja je nedavno osvojila i jedno mjesto na izborima za Europski parlament. Norveško veleposlanstvo u Budimpešti još je prošli tjedan demantiralo takve tvrdnje, ali to nije očito uvjerilo agente KEHI-ja, vladine kontrolne agencije pa je napravljena i racija u tri nevladine udruge koje distribuiraju norvešku pomoć.


Sukob Norveške i Mađarske započeo je u travnju, kada se Orbanov predstojnik ureda Janos Lazar oglasio pismom norveškom ministru za EU Vidaru Helgesenu, u kojem je Oslo optužen da se miješa u unutarnju politiku Mađarske. Nakon toga je mađarska vlada sastavila i listu organizacija koje smatra problematičnim i optužila da Norveška financira one koje imaju 'ljevičarske političke veze'.

Ministar Helgesen je pak izjavio da će Norveška nastaviti sa svojim programom napomenuvši da se mađarska vlada složila s njime. Također je dodao kako u Europi 'raste zabrinutost zbog slabljenja demokratskih institucija i procesa' u Mađarskoj.