za crkvu je bogohulna

Zaradila je više od milijun dolara humanitarne pomoći; upoznajte 'sveticu' naoružanu omiljenim ukrajinskim oružjem

12.03.2023 u 09:28

Bionic
Reading

Kažu da je u ljubavi i ratu sve dopušteno pa tako Ukrajinci u ljubavi prema svojoj domovini i nakani da je obnove nakon ruske agresije posežu i za umjetničkim intervencijama, a koje je Ukrajinsko vijeće crkava i vjerskih organizacija osudilo kao bogohuljenje. Ova se najprestižnija nevladina organizacija u Ukrajini okomila na internetski 'meme' s namjerom prikupljanja tek nekoliko stotina dolara u humanitarne svrhe, ali on je u međuvremenu postao brend koji je dosad namaknuo više od milijun dolara za obnovu Ukrajine. Ovo je priča o 'svetoj Javelini', sada već globalno poznatoj 'svetici' naoružanoj protutenkovskim bacačem FGM-148 Javelin

Iza ideje o osporavanom, ali nesumnjivo uspješnom projektu humanitarnog karaktera stoji kanadski novinar ukrajinskog porijekla Christian Borys. On je kao slobodni novinar izvještavao, između ostalih za britanski BBC, iz svoje pradomovine od 2014. do 2018. Tijekom javljanja s terena, Borys je bio dirnut stradanjem udovica i siročadi u Donbasu 2014., kada su ga uz potporu Moskve zauzeli proruski separatisti. Stradavanja su uslijedila i nakon otvorene ruske agresije na Ukrajinu u veljači prošle godine.

Ne želeći sjediti prekriženih ruku, Borys je odlučio pokrenuti humanitarnu akciju kojoj je cilj bio prikupiti 500 dolara humanitarne pomoći za Help Us Help Charity, dobrotvornu kanadsku organizaciju koja pomaže obiteljima poginulih ukrajinskih vojnika, kao i veteranima koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja. Opredijelio se za upečatljivu provokaciju pa se prisjetio rada američkog umjetnika Chrisa Shawa, a on je 2012. naslikao Bogorodicu koja u rukama drži pozlaćeni kalašnjikov.

Saint Javelin Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Chuzavkov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

No kako bi ukazao na aktualnost događaja u Ukrajini, Borys se obratio za pomoć ukrajinskom grafičkom dizajneru Jevgeniju Šalašovu. On je pak adaptirao Shawov rad na način da je liku, koji podsjeća na tradicionalne pravoslavne ikone s likom Majke Božje, stavio u ruke američki protuoklopni bacač FGM-149 Javelin, kakve je Zapad u velikom broju donirao Ukrajini i aktivno se koriste u uništavanju ruskog oklopa.

Viralni simbol otpora

Dok bi Bogorodica tradicionalno bila prikazana kako u naručju drži malog Isusa, u Šalašovljevu slučaju ona umjesto središnjeg lika kršćanstva drži oružje, što je provokativan, ali marketinški atraktivan prikaz ratne svakodnevice. Da bi što više ukazao na rat, Šalašov je umjesto odore tradicionalnih boja obojio 'svetu Javelinu' u maskirnu odoru, a njezinu tradicionalno crvenu aureolu zamijenio žutom i plavom, nacionalnim bojama Ukrajine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Washington Post

Ideja je bila tiskati nekoliko stotina naljepnica s likom svetice u stilu pop arta, a prikupljeni novac darovati kanadskim humanitarcima. Međutim, čim je Borys pokrenuo kampanju na internetu, lik 'svete Javeline' postao je viralan pa je već u prva dva dana prikupio deseterostruko više novca od predviđenih 500 dolara. Kako je ruska agresija na Ukrajinu napredovala iz dana u dan, 'sveta sličica' postala je viralna, a nastali su i mnogobrojni internetski memeovi koji su povećali njezinu popularnost.

Iz dana u dan rastao je broj narudžbi sličice, a samim time i novac namijenjen u humanitarne svrhe. Nije prošlo puno vremena, a 'Saint Javelin' je postala viralan online simbol otpora protiv ruske invazije na Ukrajinu. Uz to, prihvatili su je ukrajinski branitelji, kojima je meme podigao moral. Ipak, najvažnije je to da su njezinu svrhu prihvatili ljudi dobre volje širom svijeta te su počeli naručivati sličice da bi podržali ukrajinske napore za obranom napadnute zemlje. U tek mjesec dana od početka ruske agresije lik Gospe s Javelinom prikupio je prvih milijun dolara humanitarne pomoći.

Uvidjevši globalnu popularnost, Borys je u želji da pomogne Ukrajini pokrenuo internetsku prodavaonicu koja osim sada već legendarnih naljepnica nudi majice, torbe, zastave i ostale uporabne predmete s likom svetice s Javelinom. S vremenom je dodao druge 'svece' kako bi osigurao što više novca za pomoć Ukrajini. Tako su se u ponudi našli 'sveti HIMARS', 'sveti Stinger' i 'sveti Panzerfaust', sve oružja koja je Zapad počeo slati ukrajinskim braniteljima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Saint Javelin - Official

Ovjekovječen prkos Ukrajinaca, kojem se poklonio i Biden

Kasnije je ponuda proširena na 'svetog Karla Gustafa', koji se referira na švedski bacač Karl Gustaf M4, na 'svetog Peruna', kojim se slavi poljski prijenosni protuzračni sustav istog imena, ali i 'svetog Neptuna', koji se povezuje s istoimenom protubrodskom raketom koja je potopila rusku krstaricu 'Moskva'. Tu su i 'sveta Zuzana', koja se odnosi na slovačku haubicu, i 'sveta Dana', kojom se slave uspjesi istoimene češke samohotke, ali i čitav niz drugih oružanih sustava koji dobivaju svoju sličicu čim stignu na bojišnicu. Našlo se mjesta i za predmete s likom Tarasa Ševčenka, ukrajinskog pjesnika i nacionalnog junaka, ali i heroje ratne današnjice.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Saint Javelin - Official

S vremenom su nastali artikli koji prikazuju ikonične i viralne trenutke prkosa Ukrajinaca tijekom ruske invazije, poput starije Ukrajinke koja je poručila ruskim vojnicima da stave sjemenke suncokreta u svoje džepove kako bi na mjestu na kojem će ležati njihova tijela narasli cvjetovi. Naravno, ovjekovječena je i poruka branitelja Zmijskog otoka ruskom ratnom brodu koji je tražio njihovu predaju, ali i čitav niz situacija koje opovrgavaju rusku ratnu propagandu i dezinformacije. Svi ti proizvodi mogu se naručiti online i stižu u sve države svijeta, osim u Rusiju i njezinu saveznicu Bjelorusiju. O njihovoj popularnosti govori i činjenica da se pored grafita koji prikazuje 'svetu Javelinu' fotografirao i američki predsjednik Joe Biden prilikom nedavnog posjeta Kijevu.

Borys se danas trudi da što više predmeta bude proizvedeno u Ukrajini kako bi se zadržala radna mjesta u toj zemlji i prikupila sredstva od dobiti za pomoć u obnovi i pokretanje obrazovnih projekata nakon rata. Neki predmeti namijenjeni su određenim naporima ili ciljevima u Ukrajini. Naprimjer, košulje i drugi predmeti koji se prodaju kao dio kolekcije Rainbow namijenjeni su podršci ukrajinskoj LGBTQ+ populaciji, a koja još nema puna i jednaka prava u svojoj zemlji.

Kada je pokrenuta ova hvalevrijedna humanitarna akcija, našla se na meti Ukrajinskog vijeća crkava i vjerskih organizacija, najveće ekumenske institucije u toj zemlji. Vijeće je ideju proglasilo bogohulnom, ali je humanitarni element akcije ipak prevladao prvotno neslaganje. Na priču o 'svetoj Javelini' na internetu je naišao i Chris Shaw te je u prvi mah bio iznenađen modifikacijom njegova djela bez dopuštenja, ali je vrlo rado prepustio prava na korištenje za više ciljeve.