HDZ O SLUČAJU HRT

'Zar je SDP zaboravio kako je smijenjeno 40 urednika u pet dana?'

15.02.2016 u 15:29

Bionic
Reading

Nastavlja se serija prepucavanja potaknutih najavom HDZ-a i Mosta da će s čela Hrvatske radiotelevizije smijeniti Gorana Radmana. Nakon što ih je zbog toga prozvao SDP, HDZ je poslao pismeni odgovor koji prenosimo u cijelosti

'Kritiku rada javne televizije, čiji program odudara od javno izražene volje većine građana Republike Hrvatske, predsjednik SDP-a pokušava protumačiti kao pritisak na medije i ugrožavanje slobode izražavanja.

On pri tome zaboravlja da je prilikom svojeg dolaska na vlast za samo 5 dana smijenio čak 40 urednika na javnoj televiziji. Da bi to mogao napraviti tadašnja saborska većina pravim parlamentarnim nasiljem promijenila je i Zakon o HRT-u.

Uvod u sve to bio je odlazak dijela novinara kod potpredsjednice Vlade Milanke Opačić. Zanimljivo je da su svi oni ubrzo postavljeni na urednička mjesta umjesto onih koji su u pravoj staljinističkoj čistki maknuti sa svojih radnih mjesta za samo pet dana.

Program javne televizije trebao bi biti odraz temeljnih  vrijednosti hrvatskog društva, a HRT  kao javni servis u skladu s europskim stečevinama profesionalna, pluralna  i objektivna javna radio televizija. HRT na žalost danas ne ispunjava tu svoju temeljnu zadaću.

Stoga legitimnim smatramo pokretanje demokratske procedure kako bi se HRT oslobodio  ralja  politike  i vratio u sferu profesije i javnog dobra zbog kojeg ga  građani Hrvatske i plaćaju', stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka.