BURNO JUTRO

Zapošljavanje Marićeve obitelji izazvalo stanke u Saboru

03.03.2017 u 09:48

  • +11

Raspravom o usporedivosti naknada i računima nastavljena 3. sjednica

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon što je otkriveno da je i šogor ministra Gorana Marića zaposlen u HŽ-u nije dugo trebalo čekati na reakcije. Zbog 'Vladinih imenovanja u državnim tvrtkama' stanku su jutros u Saboru zatražili SDP, HNS i HDZ

Bez obzira na to što je Svetimir Marić dao ostavku, ovo je i dalje tema, poručio je SDP-ov Domagoj Hajduković nakon stanke.

'Članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima RH ima dionice ili udjele u vlasništvu kapital društva predlaže glavnoj skupštini, odnosno skupštini društva Vlada RH. Dakle, ili ministar Marić ne govori istinu kada kaže da nije znao za imenovanje svoga brata ili nadležni u Ministarstvu mora i Hrvatskim željeznicama ne vode računa o zakonu i imenovanje vrše mimo jasnih i izričito propisanih odredbi koje traže da o tome prethodno odlučuje Vlada RH', kazao je Hajduković.

Osim toga, nastavlja Hajduković, o ustrojstvu i djelokrugu ministarstva i drugih središnjih tijela državne uprave propisano je da poslove upravljanja u trgovačkim društvima koje ulaze u njegov resor ministarstvo mora obavljati zajedno sa Ministarstvo za upravljanje državnom imovinom. 'Ponovo ili ministar Marić ne govori istinu kada kaže da nije znao za imenovanje svoga brata ili nadležni u sustavu Ministarstva mora ne poštuju zakon koji od njih traži da se konzultiraju sa Ministarstvom državne uprave što je gledajući kroz javne nastupe i ono što se dešavalo u Vladi, s obzirom na evidentan utjecaj ministra Marića vrlo teško povjerovati', kazao je SDP-ovac.

'Pitam vas, da li vjerujete u tužnu životnu priču da se jedan brat ne čuje sa drugim bratom pa čak ni da mu čestita Božić ili Novu godinu ili da mu kaže da je ostao bez posla? Mi u tu priču ne vjerujemo jer je ministar Marić zbog svega što je ovdje rečeno morao znati da će njegov brat postati direktor Marić i morao znati da će zbog srodstva to imenovanje biti propitivano od strane javnosti. Ministar Marić je iz poštovanja prema bratu morao poštovati proceduru. On je odgovoran', kazao je Hajduković.

'Vidimo i da je šogor avansirao. Svojta Marić se pokazala kao pogodna za zapošljavanje. I supruga Andrije Mikulića je zaposlena u HŽ-u, ali ona nema background kao familija Marić', kazao je Hajduković.

'Ovo je jasna slika toga kako ova Vlada namjerava vladati, a mi o tome nećemo šutjeti', rekao je Hajduković.

Na zapošljavanja se osvrnula i HNS-ova Nada Turina Đurić, i to na smjene u zračnim lukama. 'Vama, pogotovo iz Mosta, puna su bila usta o transparentnosti i napada i uvreda drugim kolegama, no novonastali događaji pokazuju da se ne držite svojih izbornih obećanja. Apeliramo na to da se prestanete svađati oko kadrova i da, ako je ikako moguće, zaobiđete braću i sestre prilikom zapošljavanja u državnim tvrtkama. Jesmo mala zemlja i svaki deseti čovjek vjerojatno je nekom poznanik, ali moguće je preskočiti braću, sestre i kumove i pri tome mijenjati statute', rekla je Turina Đurić.

Rasprave u Saboru su se proteklih mjeseci ticale i SDP-ovih dužnosnika, no tada je SDP molio da se ne govori o imenima. 'Kada govorimo o načinu ponašanja pojedine Vlade RH, i SDP i HNS su zaboravili da su na prvoj sjednici Sabora u svom mandatu donijeli odluke koje su uvele politizaciju. Taj čuveni revolving door vam je rušio Ustavni sud', poručio je HDZ-ov Branko Bačić.

Svi se sjećamo maila koji je išao iz HNS-a, a u kojem se pitalo za zapošljavanje u državnim tvrtkama, podsjeća Bačić.

Ovime se, dodaje, želi maknuti pozornost s rezultata do kojih je došla državna revizija.

Zbog 'kršenja zakona prilikom imenovanja članova uprava u trgovačkim društvima u vlasništvu RH' prvi je stanku zatražio SDP-ov Domagoj Hajduković. Na istu temu stanku je zatražila HNS-ova Nada Turina Đurić, a njima će odgovoriti i HDZ-ov Branko Bačić.

Podsjetimo, Nova TV otkrila je da je u HŽ-u zaposlen i šogor ministra Gorana Marića te da je nedavno promaknut. Šogor ministra Marića Miro Jurić zaposlen je od ranije u Tehničkim servisima željezničkih vozila i ondje je do prije desetak dana bio poslovođa, a sada je zaposlen na radnom mjestu voditelja za čišćenje, navodi se u priopćenju Tehničkih servisa željezničkih vozila.

'Ne znam ni naziv tvrtke, a kamoli koje mu je radno mjesto', komentirao je za tportal ministar državne imovine Goran Marić napredovanje u službi svog šogora. Na naše pitanje kako tumači to da je promaknut gotovo u isto vrijeme kada je njegov brat imenovan članom Uprave, Marić odgovara: 'Ne mogu tumačiti nešto što ne znam.'