RETORIČKO PITANJE

Započeo referendum o suverenosti Falklanda

10.03.2013 u 14:31

Bionic
Reading

Stanovnici Falklandskog otočja glasuju u nedjelju na referendumu o suverenosti kojemu je cilj suprotstaviti se sve snažnijim posezanjima Argentine nad tim teritorijem pod upravom Velike Britanije

Falklandski otoci, britansko otočje u južnom Atlantiku, ispred argentinske Patagonije, ima oko 2.500 stanovnika. Ondje je 1982. izbio munjeviti rat između Velike Britanije i Argentine a 30. obljetnica sukoba potaknula je lani porast napetosti između dviju zemalja.

U atmosferi naglašenih patriotskih osjećaja, otočani će na dvodnevnom referendumu odgovoriti na pitanje žele li ostati britanski prekomorski teritorij.

Rezultati glasovanja očekuju se u ponedjeljak oko 24 sata po srednjeeuropskom vremenu. Očekuje se gotovo stopostotni odgovor 'da', što je Argentinu navelo da referendum odbaci kao besmislen. Također se očekuje i velika izlaznost, jer ga otočani vide kao priliku da se snažnije čuje njihov glas.

U glavnom gradu Falklanda Stanleyu postavljeni su veliki posteri sa sloganom 'Naši otoci, naš izbor', a pošta je za tu prigodu izdala posebnu poštansku marku.