NAKON DVA DANA AGONIJE

Započelo tegljenje jedrilice s imigrantima u luku Gruž

02.07.2012 u 07:15

Bionic
Reading

Nakon pregovora s posadom jedrilice 'Maria Drink' nepoznate zastave pripadnosti, Obalna straža Republike Hrvatske jutros je dobila suglasnost posade da se navedena jedrilica na kojoj se nalaze imigranti iz Somalije, Egipta, Sirije i Afganistana otegli u luku Gruž

Tijekom pregovora posada jedrilice je potvrdila da sada imaju dovoljno hrane i vode te da su dobiveni lijekovi popravili zdravstveno stanje sedam članova posade jedrilice.

Rano jutros u područje je upućen zrakoplov Obalne straže RH PC-9 u zadaću izviđanja s ciljem utvrđivanja stanje na jedrilici.
Ophodni brod 'Hrvatska Kostajnica' preuzela je jedrilicu u tegalj, a budući da ophodni brod nije pogodan za obavljanje zadaće teglja, noćas je u područje operacije upućen spasilački brod Obalne straže RH 'Faust Vrančić' koji će ih presresti i preuzeti jedrilicu te nastaviti tegalj do luke Gruž, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Na državnoj granici Republike Hrvatske dočekati će ih brod Pomorske policije MUP-a RH te će osiguravati jedrilicu do uplovljavanja u luku Gruž gdje će emigranti bit predani nadležnim službama Republike Hrvatske.

Jedrilica je plovila iz Grčke prema Italiji, a zbog kvara motoru pluta na moru već dva dana.

Posada 25-metarske jedrilice pomoć je zatražila jučer oko devet sati putem Centra 112 Dubrovnik, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru uputila je na poziciju plutajućeg broda turski teretni brod 'Ilhan Aga' i nakon toga brod hrvatske Obalne straže.