'KLJUČNO RJEŠENJE'

Započele 'ratne igre' na Korejskom poluotoku

11.03.2013 u 12:26

Bionic
Reading

Nova zajednička vojna vježba Južne Koreje i SAD-a počela je u ponedjeljak, javlja južnokorejsko Ministarstvo obrane, piše CNN. Slijedom toga Sjeverna Koreja proglasila je nevažećim sporazum o primirju kojim je okončan Korejski rat, a prema posljednjim informacijama južnokorejske novinske agencije Yonhap, Pjongjang je prekinuo i hitne telefonske veze s Južnom Korejom na granici

Posljednje vojne vježbe u kojima sudjeluju ova dva saveznika nazvane su 'Ključno rješenje' i slijede nakon zajedničke vježbe 'Foal Eagle' koja je započela 1. ožujka, piše CNN.

Više od 3.000 pripadnika američkih snaga sudjeluje u 'Ključnom rješenju', potvrdio je SAD.

Sjeverna Koreja prozvala je godišnju vojnu vježbu 'otvorenom objavom rata', ali Južna Koreja kaže da je obavijestila Pjongjang da su vježbe 'obrambene prirode'.

Zapovjedništvo Ujedinjenih naroda obavijestilo je sjevernokorejsku vojsku 21. veljače o datumima vježbi, uz napomenu da je 'Ključno rješenje' godišnja zajednička vježba koja se ne odnosi na aktualna zbivanja na Korejskom poluotoku.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je donijelo oštrije sankcije protiv Sjeverne Koreje u četvrtak ciljajući tako tajnoviti sjevernokorejski nuklearni program.

Vježbe također dolaze nakon što je Sjeverna Koreja izjavila prošlog tjedna da će ukinuti primirje kojim je prekinut Korejski rat 1953. i upozorila da bi mogla izvršiti napade protiv SAD-a i Južne Koreje.

Unatoč snažnoj retorici analitičari kažu da je Sjeverna Koreja godinama daleko od toga da razvije tehnologiju potrebnu za ugradnju nuklearne bojeve glave na projektil i da točno nacilja metu.

Analitičari također dodaju da je malo vjerojatno da će Sjeverna Koreja tražiti izravan vojni sukob sa SAD-om.

Strani mediji u ponedjeljak pišu kako je Južna Koreja otvorila istragu nakon medijskih napisa o visokim vojnim dužnosnicima koji vikend provode igrajući golf dok je napetost na poluotoku na vrhuncu, izjavio je glasnogovornik ureda korejskog predsjednika.

Ministarstvo obrane potvrdilo je medijske informacije, ali je istaknulo da među igračima nije bilo nijednog zapovjednika koji bi imao odlučujući položaj.

Zajedničke vojne vježbe J. Koreje i SAD-a