ZALIHE IZ DRŽAVNIH PRIČUVA

Zapad donio naftni plan za izvanredno stanje s Iranom

07.01.2012 u 08:03

Bionic
Reading

Zapadne su sile ovoga tjedna pripremile plan za iskorištavanje rekordnih količina nafte iz zaliha za izvanredna stanja, kako bi se nadoknadila gotovo sva nafta iz Perzijskog zaljeva koja bi bila izgubljena u slučaju da Iran blokira Hormuški tjesnac, rekli su agenciji Reuters izvori iz naftnog sektora i diplomati

Izvori su rekli da su čelnici Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja savjetuje 28 zemalja potrošača nafte, u četvrtak raspravljali o planu plasmana do 14 milijuna barela naftne dnevno iz državnih pričuva u Sjedinjenim Državama, Europi, Japanu i drugim zemljama.

Akcija tih razmjera bila bi više nego pet puta veća od najvećeg plasmana nafte u povijesti IEA, poduzetog u vrijeme iračke invazije na Kuvajt 1990. godine.

Najveći plasman, oko 10 milijuna barela dnevno sirove nafte i 4 milijuna barela naftnih derivata, mogao bi biti održavan tijekom prvog mjeseca bilo kakve koordinirane akcije, predviđa plan.

'To bi bio nužan i razborit odgovor na zatvaranje Hormuškog tjesnaca', rekao je neimenovani europski diplomat Reutersu. 'Ako će biti potrebno ne bi trebalo mnogo da se to provede i najvjerojatnije ne bi izazvalo proturječja među članstvom IEA'.

Glasnogovornik IEA potvrdio je da agencija ima plan za slučaj takvog stanja koji predviđa plasman 14 miljuna barela dnevno tijekom mjesec dana. 'Mi stanje pratimo vrlo pozorno', rekao je glede Irana.

Teheran je u petak objavio planove održavanja novih vojnih vježbi na najvažnijem svjetskom pravcu transporta nafte kojime svakodnevno prolazi oko 16 milijuna barela sirove nafte.

Iranski su dužnosnici zaprijetili blokiranjem Hormuškog tjesnaca ukoliko nove sankcije zbog nuklearnog programa te zemlje naštete izvozu iranske nafte. Mnogi stručnjaci vjeruju da su prijetnje retoričke, te da za cilj imaju povećati cijene nafte kako bi se izbjegle sankcije.

'IEA stanje prati vrlo pozorno i prilično je zabrinuta', rekao je diplomat potvrdivši da su čelnici agencije razgovarali o Iranu u četvrtak.

Stanje oko Hormuza pozorno prate i Saudijska Arabija, Kuvajt i Irak koji ovise o tjesnacu za izvoz svoje nafte. U slučaju blokade Perzijskog zaljeva, Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, mogla bi preusmjeriti više sirove nafte na svoj naftovod od istoka na zapad prema luci Yanbu na Crvenom moru.

Sveukupno ta mreža ima kapacitet od 4,5 milijuna barela dnevno a nakon opskrbe saudijskih rafinerija ostaje 3 milijuna barela na raspolaganju za izvoz, rekao je izvor iz naftne industrije.

Susjedni Ujedinjeni Arapski Emirati također imaju drugu opciju jer se uskoro dovršava naftovod koji zaobilazi Hormuz i naftu isporučuje na Indijskom oceanu. Izvori kažu da je naftovod ispitan i da je njime već prošla prva količina nafte. 'To je samo pitanje uključivanja na prekidaču', rekao je izvor.