PRAVOBRANITELJICA O 'AFERI BARBIKA'

'Žao mi je što se tako spominju žene'

04.07.2014 u 16:43

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić komentirala je danas 'aferu Barbika', poručivši kako je žalosna što se žene u politici stavlja u taj kontekst, ali i dodala kako joj se čini da se radi o političkom podmetanju

'Žalosno je što se žene uvijek uzimaju u tom segmentu kada se može manipulirati nekim političkim poenima u bilo kome području', kazala je Ljubičić novinarima u Saboru.

Dodala je, međutim, kako je uvjerena da se radi o političkim podmetanjima, kako ne zna tko je plasirao tu aferu te da zato tome ne želi pridavati osobitu važnost.

Pravobraniteljica je u izvješću upozorila na težak položaj žena na tržištu rada, a s njezinim ocjenama suglasili su se i saborski zastupnici pa je novinare zanimalo očekuje li da će Sabor u raspravi o konačnom prijedlogu novog zakona o radu podržati njezine stavove.

'Mi smo dali naše primjedbe na novi ZOR i ukazali nedopustivost outsourcinga, jer već ionako postoji iznimno loš položaj žena na tržištu rada, uzokovan ekonomskom krizom. Duga stvar je rastezljivost i feksibilnost radnog vremena, a treće mogućnost otkaza ženi u vrijeme trudnoće', rekla je.

Dodala je kako su nerazrađene odredbe o zaštitu dostojanstva radnika i radnica. Ne vidimo uopće na koji način će državne inspekcije rada prema takvom zakonu moći djelovati i u kojem opsegu, dakle, nema jasnog nadzornog mehanizma. 'Ostao je niz otvorenih pitanja koje smo pokušali riješiti s resornim ministarstvom i smatramo da treba ići reorganizacija prijedloga zakona', kazala je pravobraniteljica.

Ljubičić: Diskriminacija po spolu na trećem mjestu

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je danas kako je diskriminacija temeljem spola na trećem mjestu - građani su najviše diskriminirani temeljm dobi, potom nacionalne pripadnosti te temeljem spola.

Nije sklona ideji da se smanji broj pravobranitelja, zadrže pučki i pravobraniteljica za djecu, a ukinu za ravnopravnost spolova i osobe s invaliditetom.

Takvu ideju danas je, u raspravi o radu pravobraniteljice za 2013., iznio Duje Marasović (HDZ) pravdajući to preskupom administracijom.

Pučki pravobranitelj, kao jedinstvena institucija, u 15 godina rada i davanja izvješća Saboru, posvećivao je ravnopravnosti muškaraca i žena i pitanjima djece jedva tri do pet stranica, kazala je Ljubičić.

Zanimljivim je ocijenila što nitko ne postavlja pitanje o brojnim agencijama koje niču na godišnjoj razini i o njihovoj financijskoj opravdanosti.

Ovdje se radi o zagovaranju ideje ukidanja nadzornog mehanizma u području ravnopravnosti spolova i pitam se kako ćemo se boriti protiv diskriminacije, birokracije, korupcije, ako te mehanizme ukinemo, a žrtve prepustim vođenju isključivo sudskih postupaka, upitala je Ljubičić.

Sabor je završio današnji rad, sjednicu nastavlja u utorak.