DIZAJN INTERIJERA

Zanimljiv spoj starinskog i modernog

07.11.2014 u 13:10

Bionic
Reading

U Dnevniku Dekorancije postepeno ću vam otkrivati kako sam uredila jedan turistički apartman u Dioklecijanovoj palači. U manje od dva mjeseca od niskog roh-bau smo napravili ugodan prostor iz kojeg turisti ne žele van.


Ogroman izazov bio je prilagoditi uređenje stana ambijentu u kojem se nalazi - Dioklecijanova palača u Splitu, točnije Ispod ure.

Ovo je prvi prostor koji sam 'ozbiljnije' uredila. Pritom ne mislim samo na stilski dio nego i onaj, rekli bi mi u Dalmaciji - 'grubi'. Imala sam sreću što sam se dobro raspitala i naišla na profesionalce. U današnjem vam postu predstavljam dnevni boravak i ulazni prostor.

Gornja fotografija prikazuje situaciju koju sam zatekla kad sam tek ušla u prostor, a potonje situaciju kakva je sada.

Ono što mi je bilo najvažnije je, koliko toliko, sačuvati autentičnost ambijenta u kojem se nalazi stan. U prvom redu pobrinula sam se da izvučem na vidjelo dijelove originalnog zida kuće i nekoliko stotina godina stare grede koje su bile u odličnom stanju, ali prekrivene štuketom.

Druga stvar koja također zna vizualno pokvariti dojam, a prijeko je potreba, su klima uređaji. Oduvijek sam bila veliki fan Samsung elegancije pa sam se odlučila za digitalne inventer uređaje koji su se nenametljivo uklopili u prostor, a osim vizualom, oduševljavaju i kvalitetom.

Sljedeći je korak bila - stolarija. Jedino u što sam bila stoposto sigurna je to da ne želim PVC. To bi potpuno narušilo vizuru kako iznutra tako i izvana. Nema mi mrže nego u starom dijelu grada vidjeti PVC stolariju koja toliko neugledno strši da sve ostalo pada u vodu. Imala sam sreću što su prozori i vrata bili napravljeni od visokokvalitetnog irskog drva koje je samo trebalo kvalitetno restaurirati.

Ono što mi je najviše muke zadalo je - pod! Pošto se ipak radi o mediteranskom ambijentu, parket u dnevnom boravku je u startu otpao. Ma koliko danas ima lijepih pločica, ni one me nisu zadovoljile. Htjela sam nešto drugačije! Dugo sam istraživala i na kraju kad sam gotovo odustala, u Splitu sam naišla na majstore koje su mi otkrili cijeli mali novi svijet - dekorativne betone. Ultratop, lijevani cementni kreativni pod ili lijevani betonski pod - sve su to nazivi koji se rabe, ali ustvari predstavljaju istu stvar. To je bilo to!

Na ovoj ću se temi zadržati malo dulje jer je još uvijek poprilično neistražena u Hrvatskoj. Ultratop je visokootporni lijevani cementni pod za suvremeni dizajn najmodernijih interijera, primjenjiv gotovo svugdje, pod najrazličitijih mogućnosti kreacija, pod za oblikovanje vlastitog prostora po vlastitoj mjeri i zamisli. Sirovina je dostupna u 6 različitih nijansi boja, a ja sam se odlučila za dvije različite. U ovom dijelu stana, kao što vidite, stavila sam svijetlo sivu. Nakon procesa sušenja Ultratop se može brusiti, polirati, premazivati, bojati, lakirati, oslikavati, voskati i sl. Izvedba traje 4 - 10 dana, ovisno o debljini, opsegu i detaljima, kao i stanju podloge. Za oblikovanje i izradu takvih, vrlo zahtjevnih podnih sustava, neophodno je da ih izvode posebno obučeni profesionalni timovi izvođača s velikim znanjem i iskustvom. Ja sam svoje profiće pronašla u tvrtki Vukić ITD

Nakon 'grubih' radova došao je red na 'fine' radove ilitiga dekoracije! Bile su to slatke brige jer sam naišla na dvije firme gdje sam pronašla fantastične komade. S dekorom nisam htjela pretjerivati imajući na umu da se ipak radi o prostoru za turističku namjenu i da turisti ne žele apartman nakrcan detaljima nego prije svega udobnost i dovoljno slobodnog mjesta gdje mogu staviti svoje stvari. A kad pričamo o udobnosti tvrtka Primat RD je zasigurno na vrhu ljestvice u Hrvatskoj. Iz njihovog prebogatog asortimana za oko mi je zapeo talijanski brand Maxdesign pošto sam htjela ovaj predivan prostor nagraditi barem jednim dizajnerskim komadom koji ostavlja bez teksta.

Odabrala sam prekrasnu tapeciranu fotelju iz so happy lounge kolekcije koja, kao i ostatak kolekcije, odiše suvremenim, vrlo funkcionalnim i user-friendly dizajnom, ali prije svega iznimnom udobnošću.

Kada sam pozicionirala kauč, fotelju i predivan starinski izrezbareni stolić nedostajalo je malo boja pa sam skoknula do omiljenog mi dućana namještaja u Splitu - Kare design. Odlučila sam se za nekoliko detalja od kojih dominira raznobojni kožni patchwork tepih koji je nevjerojatno podignuo cijeli prostor. Tamo sam također pronašla ukras za zid u srebrnoj boji koji sam postavila umjesto slike pošto je tepih toliko dominantan da bi bilo kakva slika bila šaka u oko.

Ulje na platnu koju je naslikala moja majka Tamara uspjela sam uklopiti u ovaj preslatki kutak s još jednim detaljem iz Kare design-a, a to je stolić u obliku kofera. Idealan place za prisloniti časopise ili brošure koji također može poslužiti i kao kutak za rad na laptop-u ili za čitanje.

Najneiskorišteniji dio stana bio je ulazni prostor. Kako ne bih ostatak stana zatrpavala s ormarima, odlučila sa u ovom prostoru napraviti zidni ormar da gosti imaju dovoljno prostora za odložiti osobne stvari i kofere, a ostalo je mjesta za posteljinu i sredstva za čišćenje.

Na kraju balade je na red došla rasvjeta. Oni koji me poznaju znaju koliko sam opsjednuta mood lightom. Htjela sam nenametljiva rasvjetna tijela koja će mi dati fino ambijentalno svjetlo, a na kojima neću morati svako malo mijenjati žarulje. Odabrala sam zidnu rasvjetu Cubetto (proizvođač Forma Lighting) s LED žaruljom koja daje svjetlo na X te Twist round, nadgradne aluminijske svjetiljke, također s LED žaruljom, istog proizvođača koje imaju mogućnost pokreta i usmjeravanje svjetla prema određenim mjestima. Sve navedeno sam pronašla u vodećoj splitskoj tvrtki kad je u pitanju svjetlosni inžinjering - TIM rasvjeta. S finalnim sam rezultatom malo je reći oduševljena. A čekajte tek da vidite ostale dijelove stana!

Krediti:

dekorativni pod: Vukić ITD.
Inverter digitalni klima uređaji: Samsung
rasvjeta: zidna rasvjeta Cubetto / Tim - svjetlosni inžinjering
fotelja i stolica: Maxdesign - so happy lounge, Grupo Resol - Uma / Primat RD
tepih, stolić kofer, ukras za zid, jastuk, slika ovan, stalak koferi: Kare design Split
slika: Tamara Nižetić
photo: Luka Nižetić


U sljedećem postu dolaze na red blagavaona i kuhinja. Evo mali preview: