Mircea Geoana

Zamjenik glavnog tajnika NATO-a: Partnerstvo s BiH bit će ojačano

02.02.2024 u 14:56

Bionic
Reading

Zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana kazao je u petak u Sarajevu kako sjednica Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) koja je tamo održana predstavlja jasan dokaz snažnog partnerstva Saveza i Bosne i Hercegovine

Svi veleposlanici država-članica NATO-a, koji čine Sjevernoatlantsko vijeće, boravili su u dvodnevnom posjetu BiH, gdje su se u četvrtak sastali s najvišim dužnosnicima te zemlje, a u petak su posjetili vojarnu oružanih snaga BiH kod Sarajeva.

Geoana je nakon tog posjeta kazao kako oružane snage BiH ostaju jedna od najvažnijih multietničkih institucija BiH, dodajući kako se trenutačno radi na mnogim važnim projektima potpore otkako su ministri odbrane država-članica NATO-a prošle godine odobrili paket pomoći toj zemlji u izgradnji njenih obrambenih kapaciteta. Ta je odluka uslijedila nakon procjene da je zbog ruske agresije na Ukrajinu Balkan sada postao potencijalnom novom metom Moskve u njenim naporima za destabilizaciju europskog kontinenta.

Geoana je podsjetio kako je riječ o pomoći u suočavanju s izvanrednim situacijama, kao i borbi protiv terorizma te obuci časnika i dočasnika.

"Sigurnost BiH ostaje važna za cijeli zapadni Balkan, a time i za Europu, i mislim da ovaj posjet NAC-a, prvi nakon 2010. godine, dokazuje našu opredijeljenost za dugoročno partnerstvo s BiH", kazao je Geoana.

Ministar obrane BiH Zukan Helez najavio je jačanje suradnje s NATO-om tijekom godine s ciljem dosezanja punopravnog članstva.

“Često se postavlja pitanje kada će BiH postati dio NATO saveza. Želim poručiti da je NATO tu u BiH, mi smo partneri NATO saveza i želimo punopravno članstvo. Euroatlantske integracije nemaju nikakvu alternativu, to je naš jedini vanjskopolitički cilj", kazao je Helez.