BRITANSKA STUDIJA

Zakon o zabrani pušenja nije motivirajući

06.06.2011 u 15:57

Bionic
Reading

Zabrana pušenja na javnim mjestima u Velikoj Britaniji, uvedena 2007, možda je dovela do porasta broja pušača koji se pokušavaju riješiti te navike, ali je taj broj počeo padati u roku od nekoliko mjeseci, pokazala je studija

Rezultati studije, objavljeni u stručnom časopisu Addiction, pokazuju da zabrane pušenja mogu utjecati na pušače da pokušaju prestati pušiti, ali vjerojatnije je da će to učiniti oni koji su već od ranije motivirani, što znači da su potrebni dodatni napori kako bi se više ljudi potaknulo na prestanak pušenja.

'Drugi kontekstualni čimbenici i društvene norme imaju i dalje svoj utjecaj', rekla je Lisa Szatkowski iz britanskog Centra za borbu protiv pušenja pri Sveučilištu i Nottinghamu i vodeća autorica studije.

'Čimbenici kao što su osiguravanje prostora za pušenje ili provođenje vremena s prijateljima pušačima mogli bi značiti da zakon o zabrani pušenja ne pruža stalni poticaj za odustajanje od te navike', rekla je ona za Reuters.

Studija je proučavala promjene u broju recepata koje liječnici prepisuju za lijekove kao pomoć pušačima da se riješe te navike prije i nakon stupanja na snagu zakona o zabrani pušenja 1. srpnja 2007.

Devet mjeseci prije zabrane porastao je broj recepata za 6,4 posto, ali devet mjeseci nakon stupanja zabrane na snagu pao je za 6,4 posto.