SJEDNICA u banskim dvorima

Zakon o udžbenicima prihvaćen na Vladi; Divjak: Omogućit će lakše torbe i niže cijene

05.12.2018 u 13:33

Bionic
Reading

Nakon što je prošli tjedan izazvao prijepor između koalicijskih partnera, Zakon o udžbenicima pojavio se na dnevnom redu sjednice Vlade. Uvodno se kao i uvijek obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je izdvojio dva važna događaja od prošle sjednice, a među njima je i obilježavanje Dana osoba s invaliditetom. 'Vlada i svi resori dajemo maksimalni napor da olakšamo građanima život', rekao je. U Hrvatskoj je, dodao je, više od 500.000 osoba s invaliditetom, a to je, kaže Plenković, izrazito velika brojka.

Drugi događaj je bio sastanak na vrhu Srednjoeuropske inicijative. 'Od naših najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera nedostajala je samo Njemačka. Mislim da smo prenijeli ključne poruke', poručio je Plenković.

'Ove godine u vanjskopolitičkom smislu zaključili smo predsjedanje Vijećem Europe i SEI-jem, sve su to iskustva i prigode za profiliranje Hrvatske na međunarodnoj sceni', rekao je Plenković.

Zahvalio se ministru Marku Paviću na mirovinskoj reformi, ali i izrazio zadovoljstvo što je podržan proračun u Saboru.

Vlada je podržala i Zakon o udžbenicima. Zakon je predstavila ministrica Blaženka Divjak, koja je kazala da je zakon usklađen sa svim primjedbama. 'Uvjerena sam da imamo kvalitetan prijedlog. Omogućavamo lakše školske torbe, niže cijene i digitalizaciju u školama', poručila je Divjak.

Podsjetimo, oko Zakona o udžbenicima prošli tjedan stvorio se prijepor između koalicijskih partnera. Prema pisanju Jutarnjeg lista, HNS je ustvrdio da je Plenković nekoliko puta stopirao zakon na vladi te su zbog toga zaprijetili i izlaskom iz Vlade. U HDZ-u su pak ustvrdili da nema nikakve drame te da je zakon najavljen za današnju sjednicu.

Vlada prihvatila Nacrt konačnog prijedloga zakona o udžbenicima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda. Nakon donošenja tog Zakona i službeno će se omogućiti prestanak rada Agencije za vodene putove, a njene poslove preuzet će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Predviđeno je da agencija prestane s radom 1. siječnja 2019.