SJEDNICA U PETAK

Vlada povećala minimalnu plaću za 248 kuna, Plenković: Želimo dostojanstven život onima s najmanjim primanjima

30.11.2018 u 07:54

Bionic
Reading

Vlada je na sjednici u petak odlučila povećati minimalnu plaću i to na 3.000 kuna neto. U ovom mandatu Vlada je povećala minimalnu plaću za 504 kune, pohvalio se premijer Andrej Plenković

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković. 'Zahvaljujem svima koji ste bili u utorak u Saboru i na raspravi koja je vođena sa zastupnicima. Mislim da smo s proračunom poslali nekoliko važnih poruka - nastavka fiskalne konsolidacije, da vlada troši koliko zarađuje, da je proračun na zdravim temeljima, a to znači da smo imali suficit proračuna, da i ove godine unatoč jamstvima za Uljanik nastojimo da također budemo barem u malom suficitu, da iduće godine vodimo fiskalnu politiku na način da ostvarimo i bolje nego što smo mislili. Proračun je solidaran', kazao je Plenković o ovotjednoj raspravi o proračunu u Saboru.

'U trećem tromjesečju gospodarstvo je poraslo 2,8. Rezultat koji je bio iznad očekivanja analitičara. Taj rast je dobar signal', poručio je Plenković, osvrnuvši se na procjene BDP-a. 'Ovo nije rast koji se temelji na neracionalnim zaduženjima', dodao je.

Rasprava o Zakonu o udomiteljstvu, kazao je, bila je dosta ideologizirana iako je Plenković uvjeren da se našlo najbolje rješenje.

Pohvalio je ministre rada Marka Pavića i financija Zdravka Marića na postignutom rezultatu u pregovorima sa sindikatima javnih službi. 'Vodili smo računa da se prigodno i realno povećavaju plaće', poručio je Plenković.

Nakon Plenkovićevog uvodnog dijela Vlada se očitovala i o amandmanima na proračun. Sveukupno ih je 217, a Vlada ih je odlučila prihvatiti sveukupno sedam te predložiti još dva svoja. O amandmanima će se nakon 9:30 raspravljati u Saboru.

Svojim amandmanima Vlada je povećala sredstva za potpomognuta područja, ali i osigurala više sredstva za Veleučilište Hrvatsko Zagorje-Krapina.

  • +17
Vlada povećala minimalnu plaću Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Minimalna plaća raste na 3.000 kuna

Vlada je odlučila povećati i minimalnu plaću. 'Minimalnu plaću koja iznosi 2.751 neto povećat ćemo na 3.000 kuna neto. Odnosno 9 posto. Riječ je o najvećem jednokratnom povećanju plaće od 2008. Od početka mandata povećali smo minimalnu plaću za 504 kune', poručio je Plenković.

'Prema Eurostatu iz srpnja minimalna plaća u Hrvatskoj bila je veća nego u Bugarskoj, Litvi, Rumunjskoj, Latviji i Mađarskoj. A nakon ovog povećanja bit će veća nego u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Estoniji', rekao je Plenković.

'Ovime smo poslali poruku da želimo dostojanstven život onima koji imaju najmanja primanja', poručio je Plenković navodeći kako 37.000 ljudi trenutno prima minimalnu plaću.

Pripremljene su i kompenzacijske mjere za poslodavce pa je premijer najavio kako će se zadržati umanjenje osnovice za obračun doprinosa za 50 posto za radnike koji su tijekom 2018. imali ugovorenu minimalnu plaću.

'Od 2020. će ta olakšica biti prepolovljena', najavio je premijer.

Pripremljen je i paket mjera za očuvanje radnih mjesta, a premijer ističe da će iduće godine poslodavcima omogućiti korištenja do milijun i pol kuna malih vrijednosti, a od 2020. i financijski izdašnije potpore radi očuvanja i otvaranja novih radnih mjesta.

Vlada je u drugo čitanje u Sabor poslala i mirovinsku reformu.