ĐULA RUŠINOVIĆ SUNARA

Zakon o pravima pacijenata treba hitno mijenjati

16.05.2014 u 14:28

Bionic
Reading

Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu prava pacijenata Đula Rušinović-Sunara ocijenila je da je sadašnji Zakon o pravima pacijenata neučinkovit i treba ga mijenjati

'Zaštita prava pacijenata u Hrvatskoj regulirana su Zakonom o zaštiti prava pacijenata iz 2004. godine, ali taj zakon nije donio učinke jer nema dobre provedbene mjere i treba ga mijenjati', rekla je Rušinović-Sunara na današnjem stručnom skupu u splitskom Kliničkom bolničkom centru (KBC) posvećenom promicanju prava pacijenata.

Po njezinim riječima, glavni nedostatak toga zakona je to što je neprovediv jer, pravno gledano, uopće nema procedure za početak prekršajnog postupka koji je predviđen tim zakonom.


'Taj zakon nabraja prava pacijenta ali ne daje provedbu tih prava i ne omogućava provedivost', rekla je Rušinović Sunara. Smatra da je taj zakon 'pogrešno definirao onoga tko bi se trebao baviti pravima pacijenata, a to su razna povjerenstva u koja se obično postavlja ljude po političkoj osnovi a ne po kompetenciji'.

Ocijenila je da se, po sadašnjem Zakonu o pravima pacijenata, utemeljuju strukovne komore koje su u sukobu interesa jer štite struku a ne pacijenta. Također je istaknula da je ključno u zašititi prava pacijenata razvijati partnerski odnos između medicinskog osoblja i pacijenata, te da to partnerstvo ne smije biti deklarativno nego mora biti istinsko tako da se pacijenta educira i informira i učinkovito štiti u njegovim ljudskim pravima.

Rušinović-Sunara objasnila je da se zato Udruga zauzima da se što prije ustanovi institucija 'zaštitnika prava pacijenata' koja bi bila jamstvo partnerskih odnos između struke i pacijenata te zaštite prava pacijenata'. Istaknula je da se Hrvatska, kao članica Europske unije, suočila s novim izazovima u vezi zaštite prava pacijenata.

'Temeljem direktive o prekograničnom korištenju zdravstvenih usluga kod nas će dolaziti i strani državljani iz zemalja članica EU-a koji imaju itekako dobru viziju zaštite svojih ljudskih prava u pogledu korisnika zdravstvenih usluga. Oni će ovdje tražiti zaštitu svojih prava, mi nemamo dobru zaštitu, ali oni imaju“, rekla je Rušinović-Sunara. Predavanje je zaključila riječima kako je prepoznavanje prava pacijenata važan izazov 21. stoljeća'.

Stručni skup na splitskom KBC-u pod nazivom 'Promicanje prava pacijenata' organizirali su Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata. Današnjim skupom u Splitu, rečeno je, počela je serija takvih stručnih skupova koje će se organizirati diljem Hrvatske.