UNIŠTAVANJE PRIRODNIH RESURSA

'Zakon o poljoprivrednom zemljištu povući iz hitne procedure'

17.05.2011 u 15:42

Bionic
Reading

Povlačenje iz hitne procedure izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu zatražile su u utorak Koalicija udruga Zelena akcija, Transparency International Hrvatska, GONG, Pravo na grad, Zelena Istra, Eko – Zadar i Srđ je naš te nacionalna mreža 42 udruge za zaštitu okoliša Zeleni forum

Istodobno je od Sabora zatražena zaštita kvalitetnog i visokokvalitetnog poljoprivrednog zemljišta od prenamjene u građevinsko zemljište. 'Ovakve zakonske izmjene kojima se drastično, čak 10 puta, smanjuju dosadašnje naknade za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta ne samo da potiču nepovratno uništavanje visoko vrijednog zemljišta kao resursa za budući razvoj Hrvatske, već i potiču zemljišne špekulacije te otvaraju prostor za korupciju prilikom izmjena prostornih planova', upozoravaju udruge.

Podsjećajući kako je hrvatska Vlada nedavno u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a Hrvatski sabor 6. svibnja prihvatio hitnu proceduru za navedene izmjene, udruge ukazuju na neprihvatljivost Vladinog obrazloženja. Vlada je, naime, predložila hitan postupak 'u cilju sprečavanja negativnih posljedica do kojih bi došlo zbog nemogućnosti bržeg raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem' te je smatrala kako će se 'predloženim izmjenama i dopunama poboljšati i ubrzati privatizacija jednog od najvrednijih prirodnih resursa'.

Umjesto hitnog postupka, udruge zahtijevaju temeljitu javnu raspravu, jer je po njima riječ o 'vrlo bitnom pitanju za budući razvoj Hrvatske'. Posebno im je zasmetalo najavljeno deseterostruko smanjenje naknada za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta, za koje smatraju da će 'u praksi poticati špekuliranje zemljištem koje je u Hrvatskoj itekako prisutno'.

'Zakonske izmjene potiču otkupljivanje jeftinog poljoprivrednog zemljišta te lobiranje za njegovu prenamjenu prilikom izmjena prostornih planova, čime se cijena zemljišta na tržištu preko noći uvećava nekoliko puta. Smanjenjem naknade takvo ponašanje postaje isplativo, jer bi se plaćala samo cijena poljoprivrednog zemljišta koja je i više od 10 puta manja od cijene građevinskog plus naknada koja bi prema ovim zakonskim izmjenama bila u iznosu od samo pet ili 10 posto cijene građevinskog zemljišta', upozoravaju nevladini aktivisti.

Koalicija udruga smatra i kako najavljene izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu otvaraju i veći prostor za korupciju prilikom izmjene prostornih planova, jer 'potezom pera lokalnih vlasti poljoprivredna zemljišta preko noći dobivaju barem 10 puta veću cijenu'. Navode kako se 'smanjenjem naknade smanjuju i prihodi za državni i lokalni proračun, a otvara se veći prostor za mito i korupciju prilikom izmjena prostornih planova od strane lokalne vlasti'.

'Gubicima u proračunu treba dodati i one uzrokovane činjenicom da su igrališta za golf izuzeta od plaćanja bilo kakve naknade za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta, pa tražimo njihovo brisanje iz izuzetaka za koje se ne plaća naknada. Kako je u Hrvatskoj planirano 89 igrališta na vrlo velikim površinama, a tome se pridodaju i nova u izmjenama planova, ostvaruju se enormni gubici u državnom i proračunima jedinica lokalne uprave i samouprave', zaključuju u priopćenju Koalicija udruga Zelena akcija, TIH, GONG, Pravo na grad, Zelena Istra, Eko – Zadar i Srđ je naš te nacionalna mreža Zeleni forum.