nove mjere

Zakon o obnovi Zagreba ipak ide u veliku javnu raspravu, ljudima bez domova država će plaćati najam stanova

12.05.2020 u 10:21

Bionic
Reading

Iako je još prošli tjedan potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva najavio da će ovaj tjedan na Vladi biti predložen Zakon o obnovi Zagreba, po svemu sudeći do toga ipak neće doći

'Zakon ide u javnu raspravu. Zakon je izuzetno kompleksan, obnavljat ćemo godinama. Zakon zadire u puno struke i puno zakona i moramo napraviti veliku javnu raspravu', kazao je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Nakon što je Vlada prošli tjedan donijela odluke o financiranju sanacije dimnjaka i kupnje bojlera, ovaj tjedan bit će donesene još neke odluke, najavio je Štromar.

'Tih 141 milijun će biti realizirano kroz rebelans. Sljedeći tjedan očekujem da će stanovnici kuća morati predavati svoje račune. Ovaj tjedan bi donijeli još odluka, a to je smještaj ljudi koji ne mogu svoje kuće. Na tržištu ćemo unajmiti stanove koji su prazni i koji se ne koriste', kazao je Štromar.

'Donosimo i odluku o pregledu zgrada koje su crvene i žute. Projektanti će još jednom točno i precizno provjeriti jesu li za uporabu ili nisu i tamo gdje nisu da se nađe ljudima adekvatan smještaj', kazao je Štromar.

'Obnova će trajati godinama i moramo imati dobar zakon, dobro i kvalitetno raspravljen', poručio je.

Upitan znači li to da će zakon biti donesen nakon izbora, Štromar je kazao: 'To ćemo vidjeti za dan-dva. Bitno je da krene u javnu raspravu.'

Podsjetimo, još prošli tjedan i Štromar, ali i premijer Andrej Plenković najavljivali su kratku javnu raspravu i donošenje zakona prije raspuštanja Sabora.